Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Drept la replica AFCN la articolul "Dezbatere de dragul dezbaterii. Normele de acordare a finantarilor pentru proiectele culturale raman aceleasi"

Conducerea Administratiei Fondului Cultural National a transmis ieri, 8 iulie 2013, catre fonduri-structurale.ro o serie de precizari cu privire la articolul „Dezbatere de dragul dezbaterii. Normele de acordare a finantarilor pentru proiectele culturale raman aceleasi” publicat saptamana trecuta:

"1. Cu privire la noile norme metodologice privind organizarea si functionarea comisiilor, procedura de selectie a programelor, proiectelor si actiunilor culturale in vederea acordarii de finantari nerambursabile din Fondul Cultural National, precum si de solutionare a contestatiilor, AFCN va aduce la cunostinta faptul ca acest act normativ urmeaza, pana la implementare, un traseu stabilit de legile in vigoare. Astfel, normele metodologice au fost puse in dezbatere publica pana pe 30 mai, cand, de altfel, s­a organizat si o dezbatere la sediul AFCN. Apoi, normele au fost analizate si completate de membrii Consiliului AFCN, forma finala a acestui document, impreuna cu toate propunerile de modificare, fiind trimise Ministerului Culturii. Dupa analiza Departamentului Legislativ din Cadrul Ministerului Culturii si definitivarea formei finale, la sfarsitul lunii iunie normele au fost aprobate, prin semnatura, de Domnul Ministru. Intrarea in vigoare a acestui document isi urmeaza cursul la Guvern, implicit la Monitorul Oficial. Intrucat acest proces dureaza cateva luni, cea de­a doua sesiune de finantare pentru proiecte culturale nu ar mai fi fost posibila anul acesta, contrar vointei majoritatii operatorilor culturali si Consiliului AFCN. In consecinta, s­a hotarat organizarea sesiunii dupa vechile norme. In speranta ca proiectul legislativ va fi aprobat de Guvern, mentionam ca aceasta este ultima sesiune de finantare care va functiona dupa vechile norme metodologice.

2. Cat despre expertii evaluatori, conducerea AFCN puncteaza faptul ca, potrivit atat normelor metodologice in vigoare, cat si celor viitoare, in totala concordanta cu vointa majoritatii operatorilor culturali, expertii propusi de organizatii care au proiecte inscrise pentru a primi finantare nerambursabila nu pot participa la procesul de selectie in cadrul ariei la care ONG­urile in cauza sunt inscrise in concurs. Asadar, acesta fiind singurul inconvenient, AFCN a asigurat intotdeauna eliminarea din comisia de evaluare a expertilor aflati in incompatibilitate.

3. In ceea ce priveste lipsa de reactie a Administratiei in fata solicitarilor unor organizatii pentru a primi rapoartele si grilele de evaluare, mentionam faptul ca fiecare sesiune de finantare functioneaza dupa un calendar, calendar care este publicat pe site­ul AFCN, www.afcn.ro. Cererile sau contestatiile trimise in afara acestui calendar nu pot fi inregistrate si, prin urmare, solutionate. Astfel, tot timpul operatorii culturali au fost invitati sa trimita solicitarile in conformitate cu regulamentul fiecarei sesiuni de finantare.

In incheiere, le reamintim operatorilor culturali ca suntem deschisi fata de orice problema pe care o intampina atat la inscrierea in concurs, cat si pe parcursul procesului de evaluare a proiectelor. Mai mult, pentru imbunatatirea procesului de acordare a finantarilor nerambursabile, comunicarea directa si constanta dintre AFCN si operatorii culturali este esentiala, motiv pentru care, in ultima luna, am organizat cu acestia doua intalniri. In cadrul acestor intalniri s­a discutat pe marginea noilor norme metodologice si a organizarii sesiunilor de finantare.

Cu cele mai bune ganduri,
Echipa AFCN"

Vizualizări: 151