Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Firmele renunta la proiectele cu fonduri europene pentru ca primesc rambursari cu intarziere

Romania a primit intr-o luna, fonduri europene cat in primele sase luni din an. Dar banii vin cu intarziere, timp in care firmele care ii asteptau au acumulat datorii la banci, pentru ca multe au facut credite. In agricultura sunt cele mai multe proiecte in analiza si prea putini angajati la stat care le pot evalua. Asa ca nu va fi de mirare faptul ca o parte din banii europeni alocati anul acesta ar putea fi pierduti, sunt de parere consultantii.

Plati intarziate si evaluari greoaie. Sunt problemele cu care se confrunta multe dintre firmele care vor sa acceseze fonduri europene. Acestea sunt nevoite sa renunte la proiecte, in unele cazuri.

„Anticipezi o evaluare de 2-3 luni, maximum 6 luni. In momentul in care ea depaseste 2 ani, e clar ca acel context economic in care ai gandit proiectul nu mai este actual. Beneficiarii au primit abia acum scrisorile de semnare a contractelor, multi au renuntat”, spune Dan Barna, consultant pe fonduri europene, Managing Partner Structural Consulting™ Group - www.fonduri-structurale.ro - www.proiecte-structurale.ro.

Au fost somati de banca, au platit dobanzi suplimentare, penalizari si au pus in pericol afacerea care mergea bine inainte”, adauga un alt consultant, Marian Dobrila. In tot acest timp, premierul Victor Ponta ii lauda pe ministrii care au reusit sa deblocheze programele operationale cu probleme.

La finele lunii iulie, rata de absorbtie a ajuns la circa 20%, iar suma totala a fondurilor europene rambursate a fost de 3,67 miliarde de euro. Doar in aceasta luna au intrat in economie peste 700 de milioane de euro. In acest timp, zeci de dosare asteapta evaluarea. „Pe evaluare, aproape 280 de persoane au avut de evaluat, incepand de anul trecut, cand s-au terminat sesiunile, peste 22.000 de proiecte”, afirma George Turtoi, directorul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala

In aceste conditii, Romania ar putea pierde banii alocati in acest an. Mai sunt doar 4 luni pana cand se termina anul, un termen prea scurt pentru a-i putea cheltui.

O opinie impartasita de Consiliul Fiscal care a atras atentia Executivului este aceea ca, in prima jumatate de an, Romania a primit mai putin de o treime din fondurile alocate pentru tot anul 2013, respectiv doua miliarde si jumatate de euro de la Uniunea Europeana.

Sursa: DIGI 24

Vizualizări: 413