Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania – partener international intr-un proiect de promovare a bunastarii pe timp de pace

Romania, prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, se alatura initiativei Ministerului Alimentatiei, Agriculturii si Protectiei Consumatorilor din Germania si a Asociatiei „FriendenBrot” – Germania de a participa la proiectul ”Peace and Agriculture”, care isi propune sa promoveze si sa pastreze proaspata in constiinta publica ideea ca agricultura durabila, bunastarea si fericirea oamenilor nu se pot realiza decat in timp de pace.

Partenerul principal al MADR pentru implementarea proiectului in Romania este Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Prin acest demers, ministerele agriculturii din statele central si est europene, tari foste comuniste, actuale membre UE (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Republica Ceha si Ungaria) sunt invitate sa aleaga un loc cu valoare simbolica pentru trecutul lor recent, unde sa infiinteze o cultura de secara cu seminte provenite din asa numita zona a mortii, din apropierea zidului Berlinului. Recolta ce va fi obtinuta la anul va fi trimisa la Berlin, unde in cadrul unei ceremonii, se va coace painea comuna, Painea Prieteniei. Evenimentul se va desfasura pe proprietatea bisericii Reconcilierii, langa zidul Berlinului, si va avea loc la 9 noiembrie 2014.

Tinand cont de premisele acestui proiect si de incarcatura sa simbolica, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, impreuna cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, au decis ca aceste seminte sa fie cultivate in locul unde era odata vatra satului Rubla din jud. Braila. Fosta localitate Rubla, in care in prezent doar o singura casa mai sta marturie a trecutului, constituie un important loc pe harta memoriei comunismului romanesc, o localitate care grupeaza drame ale numeroaselor familii de romani (banateni, basarabeni, bucovineni), aromani, sasi si sarbi, impletite cu destine ale fostilor detinuti politici carora li s-a impus domiciliu fortat in Baragan in conditii inumane.

In data de 10 octombrie 2013, ora 10.00, la Muzeul National al Agriculturii din Slobozia, se va desfasura prima etapa a acestui proiect in Romania – insamantarea – la care va participa ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin. Acesta va sustine, alaturi de partenerii implicati in acest proiect o conferinta de presa si va vernisa o expozitie de fotografii care prezinta scene din viata deportatilor in Baragan.

La ora 12.00, in aceeasi zi, reprezentantii Ministerului Agriculturii, ai organizatiilor partenere si ai mass-media se vor deplasa in Campia Baraganului, unde odinioara a fost comuna Rubla, pentru a asista la plantarea semintelor de secara.

Sursa: MADR

Vizualizări: 146