Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Masuri de sprijinire a agricultorilor adoptate in sedinta de Guvern de ieri

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ieri, la finalul sedintei saptamanale de Guvern, ca au fost adoptate hotarari importante in ceea ce priveste agricultura. O decizie asteptata de catre agricultori este cea legata de ajutorul de stat pentru motorina. “Asa cum stiati, bugetul Ministerului Agriculturii pe anul 2013 nu a avut prevazute fonduri – si nici nu a fost aprobata schema de catre Comisia Europeana – pentru ajutorul de stat pentru motorina utilizata in agricultura. Astazi(n.r. ieri), cu spijinul Ministerului de Finante, am reusit sa identificam sumele necesare si, odata ce hotararea de guvern va fi publicata in Monitorul Oficial, vom putea sa decontam toate facturile pe care fermierii le depun la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura pentru motorina pe care o folosesc in agricultura. Prin aplicarea unei cote reduse de accize, de 21 de euro pe mia de litri, sumele care sunt prevazute a fi decontate pe parcursul anului 2013 sunt de 125 de milioane de lei, aproximativ, iar pe parcursul anului 2014 – de 430 de milioane de lei. Avem prevazute prin hotararea de guvern, de la bugetul de stat, 555 de milioane de lei pentru subventionarea accizei la motorina utilizata in agricultura”, a aratat ministrul.

Guvernul a adoptat ieri si doua hotarari legate de cuantumul platilor pe suprafata. “Ele sunt compuse, asa cum stiti, din plata europeana, pe care intentionam sa o platim in avans – din data de 16 octombrie, 50% din plata europeana – si plata de la bugetul de stat. Suma totala prevazuta, din fonduri europene, pentru cererile care au fost depuse in anul 2013, este de 1.223 de milioane de euro”, a explicat Constantin.

Hotararea privind agricultura in sectorul vegetal stabileste pentru anul 2013 un cuantum al platilor nationale directe complementare de 21 euro/ha. Totodata, pentru stimularea activitatii in unele sectoare, aceste plati se suplimenteaza cu plati nationale directe complementare specifice, decuplate de productie, astfel:

  • In si canepa pentru fibra - 63,37 euro/ha;
  • Hamei – 335 euro/ha;
  • Tutun – 1279 euro/ha;
  • Sfecla de zahar – 113, 65 euro/ha.

De asemenea, a fost aprobata o hotarare care stabileste cuantumului platilor directe unice pe suprafata, in cadrul urmatoarelor scheme care se finanteaza din bugetul european:
  • Schema de plati unice pe suprafata: 139,17 euro/ha;
  • Schema de plata separata pentru zahar : 331,78 euro/ha;
  • Schema de plata specifica pentru orez din zonele defavorizate, alte decat zona montana: 300 euro/ha.

Constantin a explicat ca: “Intentia noastra, asa cum am anuntat, este ca din 16 octombrie sa platim in avans 50% din aceste sume. Ceea ce am calculat pana in acest moment arata ca plata pe suprafata, cel putin la plata de baza pentru cereale, este de 139,17 euro pe hectar. Si aici coroborez cu cea de-a doua hotarare de guvern care a fost adoptata astazi si care stabileste nivelul platilor nationale complementare, deci care vin peste platile pe suprafata, la care faceam referire. Si, daca ma refer tot la cereale, trebuie sa va anunt ca, de la bugetul de stat, plata complementara este de 21 de euro. Deci, practic, pentru cereale, in acest an, plata va fi – cumulat fonduri europene-bugetul de stat – de 160,17 euro la hectar, si ma refer la pachetul de baza.”

Totodata, au fost aprobate doua hotarari legate de sectorul de crestere a ovinelor si caprinelor de lapte si carne din zonele defavorizate. Au fost definite categoriile de animale pentru care se poate solicita ajutor specific si s-a reglementat 14 octombrie – 15 noiembrie ca perioada de depunere a cererilor. Ajutorul specific se acorda pentru un efectiv de 50 – 300 capete de femele ovine/caprine, pe beneficiar, iar valoarea totala a ajutorului financiar specific este de 6.711.315 euro in cuantum maxim de 6,5 euro/cap de animal.

Raluca Preluca,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 70