Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Raportul Curtii de Conturi Europene: Conturile UE au fost validate, insa erorile persista in fiecare dintre principalele domenii de cheltuieli

Curtea de Conturi Europeana a publicat Raportul anual referitor la executia bugetului UE privind exercitiul financiar 2012. In calitatea sa de auditor independent, Curtea de Conturi Europeana a validat conturile Uniunii Europene pentru exercitiul 2012, asa cum a procedat pentru fiecare exercitiu financiar incepand cu 2007.

Raportul a constatat insa ca, in majoritatea domeniilor de cheltuieli ale bugetului UE, inca nu se respecta in integralitate legislatia in vigoare.

Curtea de Conturi Europeana adreseaza un apel in vederea reconceperii normelor care se aplica cheltuirii fondurilor UE si recomanda simplificarea cadrului legislativ. Perioada de programare 2014-2020 va ramane probabil orientata spre cheltuieli – conceputa deci pentru a facilita alocarea si cheltuirea bugetului UE – in loc sa se puna accentul pe valoarea pe care ar trebui sa o aduca acest buget.

„Cetatenii Europei au dreptul de a sti cum le sunt cheltuiti banii si daca acestia sunt utilizati in mod corespunzator”, sustine Vítor Caldeira, presedintele Curtii de Conturi Europene. „De asemenea, ei au dreptul de a sti daca fondurile sunt utilizate in mod optim, in special intr-o perioada in care finantele publice sunt supuse unor presiuni puternice.”

Indicele de eroare estimat de Curte pentru ansamblul bugetului UE este de 4,8 % pentru exercitiul financiar 2012 (acesta fiind de 3,9 % pentru 2011). Toate domeniile care acopera cheltuieli operationale au fost afectate de un nivel semnificativ de eroare in 2012. Nivelul de eroare estimat nu constituie un indiciu al existentei fraudei sau al unei utilizari nejudicioase a resurselor financiare. El constituie o estimare a sumelor care nu ar fi trebuit sa fie platite deoarece fondurile in cauza nu au fost utilizate in conformitate cu legislatia aplicabila. Printre erorile tipice, se numara platile efectuate catre beneficiari neeligibili sau pentru proiecte neeligibile ori pentru achizitii de bunuri si servicii sau pentru investitii care nu s-au realizat cu aplicarea in mod corespunzator a normelor in materie de achizitii publice.

In 2012, Uniunea Europeana a cheltuit 138,6 miliarde de euro; pentru aproximativ 80 % din aceasta suma, gestiunea este asigurata de Comisie in comun cu statele membre. Curtea a criticat autoritatile statelor membre in acele cazuri in care acestea dispuneau de informatii suficiente care sa le fi permis detectarea si corectarea erorilor inainte sa solicite rambursarea cheltuielilor de la bugetul UE. Conform raportului, normele aplicabile perioadei curente de cheltuieli 2007-2013 furnizeaza putine stimulente care sa incurajeze statele membre sa utilizeze intr-un mod mai eficace sistemele de gestiune financiara. De exemplu, in cazul cheltuielilor din domeniul coeziunii, declaratiile eronate pot fi pur si simplu retrase si inlocuite, fara a se pierde banii de la bugetul UE.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 149