Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Au fost desemnate primele situri care vor purta marca patrimoniului european

Primele situri care vor primi noua Marca a Patrimoniului European (MPE) au fost desemnate joi, 28 noiembrie, de juriul independent instituit de Comisia Europeana. Cele patru situri sunt: 

  • Parcul arheologic Carnuntum, cartier al unui oras roman, reconstruit in Bad Deutsch-Altenburg, Austria
  • Casa medievala a breslelor din Tallinn, Estonia
  • Palatul Pacii din Haga, care implineste 100 de ani
  • Lagarul Westerbork, un lagar nazist de tranzit aflat din Olanda

Marca are ca scop aducerea in atentie a unor situri care au jucat un rol important in istoria, cultura si dezvoltarea Uniunii Europene, precum si sublinierea dimensiunii lor europene, prin activitati de informare si educare. Obiectivul final al MPE este consolidarea sentimentului de apartenenta al cetatenilor la Uniunea Europeana. Comisia va publica lista oficiala a siturilor in ianuarie 2014.

Androulla Vassiliou, comisar european pentru cultura, a declarat: „Doresc sa felicit primele situri care primesc noua Marca a Patrimoniului European. Cred ca această initiativa are potentialul de a fi unul dintre programele cele mai de succes si mai populare organizate de Uniunea Europeană. Ea are un puternic caracter educational, in special pentru tineri, care vor putea dobandi o mai bună intelegere a istoriei Uniunii Europene, prin asocierea acesteia cu situri simbolice. Asteptam cu nerabdare sa primim si alte candidaturi remarcabile in anii urmatori.”

Cinci state membre ale UE (Austria, Estonia, Danemarca, Luxemburg si Olanda) au fost alese în 2013 pentru a nominaliza situri. Ele au propus acordarea marcii unui numar total de 9 situri, candidaturile fiind evaluate de un juriu format din 13 experti culturali independenti, in baza unor criterii stabilite prin Decizia 1194/2011 a Parlamentului European si Consiliului. 

Criteriile au vizat, printre altele, semnificatia europeana a sitului, activitatile propuse pentru punerea in valoare a sitului si gestiunea acestuia in vederea atragerii interesului publicului. Alte 18 state membre, printre care si Romania, vor putea nominaliza situri in anul 2014.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Vizualizări: 117