Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cu ajutorul fondurilor europene, turistii vor ajunge mai usor pe partiile Clabucet – Cioplea din Predeal

ADR Centru a anuntat semnarea unui nou contract de finantare nerambursabila prin POR care aloca Orasului Predeal 53,97 milioane lei pentru o mai buna accesibilitate in zona turistica Clabucet – Cioplea - Predeal. Timp de 20 de luni bugetul proiectului va fi investit in reabilitarea infrastructurii de drum si cresterea numarului locurilor de parcare din oras.

Proiectul "Accesibilitate in zona turistica Clabucet – Cioplea - Predeal" are o valoare totala de 55,27 milioane lei, din care 53,98 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata,iar diferenta dintre cele doua sume reprezinta cofinantarea asigurata de catre beneficiar. Obiectivul general al proiectului este de a creste accesibilitatea in zona turistica Cioplea - Clabucet din statiunea Predeal, prin imbunatatirea conditiilor de infrastructura publica, in contextul crearii de noi locuri de munca, al protejarii mediului inconjurator si al cresterii calitatii vietii locuitorilor zonei turistice. Prin acest proiect, pe parcursul celor 20 de luni estimate ca fiind necesare pentru implementare, se vor realiza lucrari de reabilitare a 2,9 km de strazi si de amenajare a 3,7 km de piste de biciclete. Pentru cresterea numarului de locuri de parcare este prevazuta construirea a trei parcari etajate si o parcare terestra in zonele cu accesibilitate turistica din statiune. La finalul proiectului, beneficiarul s-a angajat sa creeze 37 de noi locuri de munca pentru locuitorii din orasul Predeal si imprejurimi. Aceste locuri de munca vor fi create in sectorul administrativ si de intretinere parcari.

„Pentru dezvoltarea municipiului Brasov si a localitatilor ce fac parte din zona metropolitana, avem disponibil un buget de peste 74 milioane de euro fonduri nerambursabile. Prin semnarea acestui contract avem deja 24 de proiecte care au intrat la finantare, ultimele doua proiecte depuse fiind in faza precontractuala, sau in lista de rezerva. Toate aceste proiecte vizeaza atat dezvoltarea infrastructurii urbane, cat si dezvoltarea turismului prin reabilitarea obiectivelor de patrimoniu si dezvoltarea unor structuri de agrement din Brasov si zonele limitrofe. De asemenea, prin proiectele contractate se va imbunatati infrastructura sociala din Polul de crestere Brasov, precum si dezvoltarea mediului de afaceri”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

La finalul implementarii proiectului traficul va fi fluidizat si se va reduce timpul de calatorie in zonele de accesibilitate turistica din orasul Predeal, cu minim 30%, prin redirectionarea autovehiculelor parcate pe carosabil catre spatii special amenajate. Proiectul este finantat prin Axa 1 a POR, subdomeniul destinat dezvoltarii Polului de Crestere Brasov. Patru proiecte dintre cele contractate au fost deja finalizate si alte doua sunt finalizate din punct de vedere tehnic, urmand a fi decontata ultima cerere de rambursare pentru a fi finalizate 100%. Proiectele finalizate au dus la amenajarea Pietei Unirii, la reabilitarea drumului de acces in zona economica Coresi, la dublarea pasajului rutier Fartec, la refacerea pasajului rutier peste calea ferata de pe strada Independentei, la modernizarea si dotarea caminului pentru persoane varstnice si la refunctionalizarea cladirii Cinematografului Patria.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 133