Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Johannes Hahn despre Acordul de Parteneriat: Nu este o cursa, nu trebuie sa fii primul, ceea ce conteaza este calitatea

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a intalnit marti, 21 ianuarie, la Bruxelles, cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionala. Discutiile dintre cei doi oficiali au vizat pregatirile pentru perioada de programare 2014-2020, dar si masurile necesare pentru accelerarea absorbtiei in actualul exercitiu financiar multianual 2007-2013, pentru care Romania poate solicita decontarea cheltuielilor efectuate pana la data de 31 decembrie 2015.

“Romania a inregistrat in 2013 un nivel ridicat de absorbtie si nu a pierdut niciun euro din fondurile alocate, ceea ce ne ajuta si mai mult pentru anii care urmeaza. Am discutat despre o serie de actiuni pe care le avem in vedere pentru a finaliza actualul cadru financiar in conditii cat mai bune pentru Romania – sa cheltuim cat mai mult din banii alocati, dar si despre actiuni pentru pregatirea viitorului cadru financiar”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, la finalul intalnirii, in cadrul unui briefing de presa.

La sfarsitul anului 2013, rata de absorbtie curenta a ajuns la 33,47%, nivel de patru ori mai mare decat la inceputul lunii mai 2012. Suma solicitata Comisiei Europene pentru a fi rambursata Romaniei era in valoare de aproximativ 6,43 miliarde de euro. In 2013, Romania a solicitat Comisiei rambursarea a peste 3,56 miliarde de euro, suma mai mare decat cea ceruta in intreaga perioada 2007-2012. La data de 31 decembrie 2013, rata sumelor rambursate Romaniei era de 26,49%, de 3,5 ori mai mare decat cea inregistrata la inceputul lunii mai 2012.

In prezent, autoritatile romane elaboreaza Acordul de Parteneriat 2014-2020, documentul cadru care va descrie prioritatile de finantare pentru viitoarea perioada de programare. “Am avut un dialog informal constant cu serviciile Comisiei Europene pentru elaborarea acestui document, pe care dorim sa il finalizam in perioada imediat urmatoare pentru a-l transmite Comisiei. Romania este obligata sa se grabeasca in finalizarea documentelor de programare, fara a face rabat de la calitatea acestora, pentru a folosi cat mai repede sumele alocate de UE. Tocmai pentru indeplinirea acestui scop, Romania a inceput devreme dialogul informal cu Comisia, timp in care a transmis un document consultativ si o prima versiune a viitorului document de programare. Subliniez ca aceasta a fost o etapa premergatoare, in care Romania a intrat din dorinta de gasi din timp o abordare comuna in privinta documentelor de programare. Doar trei din 28 de state membre au trimis oficial Acordul de Parteneriat. Conform ultimelor informatii, Comisia si-a propus sa aprobe documentele tuturor statelor membre pana la sfarsitul primului semestru al acestui an”, a adaugat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Intr-un comunicat Agerpres preluat de Ministerul Fondurilor Europene se arata ca oficialul european a vorbit despre faptul ca Acordul de Parteneriat va trebui sa tina cont de schimbarea de accent din politica de coeziune orientata mai mult spre sustinerea IMM-urilor, finantarea crearii de locuri de munca pe termen lung si dezvoltarii sustenabile."Trebuie sa admit ca in Romania trebuie sa investim in infrastructura si in viitor, insa trebuie sa mutam putin accentul. Romania a tinut cont de aceasta noua orientare si sunt multumit de directia spre care se indreapta", a mai spus comisarul european.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 89