Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Peste 3,5 milioane euro fonduri Regio pentru un centru multicultural la Sacele-Brasov

Cererea de finantare depusa in urma cu 10 luni la sediul ADR Centru din Alba Iulia de municipalitatea din Sacele, pentru reabilitarea unui obiectiv socio-educativ, a devenit un proiect finantat din fonduri europene, prin semnarea contractului din cadrul Programului Regio, pe domeniul de interventie destinat investitiilor pentru dezvoltare urbana. Este vorba de proiectul „Centru Multicultural si Educational in Municipiul Sacele”, prin care sunt alocate fonduri nerambursabile, de la Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, in valoare totala de circa 3,6 milioane euro, pentru cresterea numarului de cladiri reabilitate aflate in patrimoniul acestui municipiu brasovean.
 
Proiectul din arealul Zonei Metropolitane Brasov isi propune cresterea accesului publicului larg la serviciile socio-culturale si educative, obiectiv ce urmeaza a fi realizat prin activitatea de executie lucrari de reabilitare si modernizare la fosta cladire a Grupului Scolar Industrial de Constructii Montaj. Parasita de peste doi ani, cladirea acestui liceu din centrul orasului Sacele necesita investitii importante pentru reabilitare si modernizare, ca sa devina adaptata noii destinatii sociale si noii functionalitati care i-a fost atribuita. Practic, astfel, aceasta cladire veche de mai multe decenii va fi pregatita in vederea desfasurarii activitatilor specifice unei societati moderne. Contractul de finantare a fost semnat la Alba Iulia de catre primarul municipiului Sacele, domnul Nistor Radu Florea, si de domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Prin acest proiect va fi complet reabilitata o suprafata construita de peste 2500 mp apartinand fostului grup scolar sacelean, lucrarile schimband cu totul constructia, de la fundatie si subsoluri, pana la nivelul acoperisului. In noua cladire vor avea loc activitati socio-culturale si dupa o perioada de un an si cinci luni, cat estimeaza edilii ca vor dura lucrarile, vor fi angajate opt persoane care vor administra acest patrimoniu. In noua constructive vor fi amplasate doua centrale termice modern si va fi realizata o instalatie de climatizare. Curtea imobilului va fi ecologizata si va fi pregatita pentru derularea unor activitati socio-educative out-door. Valoarea totala a proiectului este de 16.636.029,90 lei, din care asistenta nerambursabila solicitata este de 16.152.227,04 lei, in timp ce 483.802,86 lei reprezinta contributia proprie a beneficiarului, UAT Municipiul Sacele.
 
„In municipiul Sacele s-a finalizat recent o alta investitie derulata prin fonduri Regio, respectiv reabilitarea cladirii Centrului de zi pentru copii aflati in situatii de risc. Cine trece acum prin Sacele si se asteapta sa vada vechea constructive a acestui centru este pur si simplu uimit de transformarea acelui imobil, prin munca romaneasca finantata din fonduri europene. Suntem convinsi ca si aceasta veche cladire, in care pana nu demult a functionat o institutie de invatamant, va fi redata circuitului socio-cultural. Acesta este rolul Programului Operational Regional, de a investi pentru refunctionalizarea unor obiective pe care resursele locale nu le pot sustine,. Astfel investim in viitor, investim in dezvoltare. Concret, abordarea integrata a dezvoltarii urbane la nivelul Polului de Crestere Brasov, din zona caruia face parte si municipiul Sacele, presupune, pe langa reabilitarea infrastructurii si asigurarea de utilitati si functionalitati moderne, inclusiv redarea in circuitul social a unor constructii al caror rol educativ nu trebuie sa dispara”,   a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru. 
 
”Intr-adevar, municipiul Sacele face parte din Zona Metropolitana Brasov, dar noi avem o individualitate aparte. Intre aceste doua orase, Brasov si Sacele, exista relatii stranse de colaborare, in diverse domenii, intre unitatile economice, in mobilitatea fortei de munca, in domeniul facilitatilor de transport, al culturii, sanatatii si invatamantului. As vrea sa ma refer la aceste aspecte sociale, deoarece putina lume stie ca Sacele este printre putinele localitati urbane importante care inregistreaza crestere demografica. De aceea, prioritatile noastre vizeaza aspectele social-educative, cu atat mai mult cu cat, iata, anumite unitati de invatamant au fost desfiintate. Cladirea pe care o vom reabilita prin acest proiect este chiar in centrul municipiului nostru si dorim sa devina o emblema pentru modul in care o constructie veche poate dobandi valente noi, pentru atragerea si implicarea publicului larg, in special a tinerilor, in viata sociala. Vom crea si noi locuri de munca, dar mai important este faptul ca vom asigura o locatie moderna pentru activitati educative, de care vor beneficia toti cei peste 30.000 locuitori ai orasului. De aceea, invit pe toti cei interesati sa vada rezultatele investitiilor in centrul pentru tineret, cum spunea domnul director general Cretu si sunt convins ca si noul nostru centru multicultural, al carui proiect l-am semnat acum, va fi un simbol al orasului, peste un an si jumatate”, a declarat domnul Nistor Radu Florea, primarul municipiului Sacele.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 146