Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POR si amenajarea teritoriului - componente ce pot sa finalizeze conceptul de dezvoltare teritoriala

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a organizat marti, 25 septembrie 2007, o intalnire consultativa privind colaborarea pentru crearea instrumentelor de implementare a Conceptului Strategic de Dezvoltare Teritoriala a Romaniei 2007-2030 la care au participat reprezentanti ai institutiilor publice, reprezentanti ai universitatilor, institutelor de cercetare si consultanti.

“Ceea ce este important este ca aici, la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor sunt impreuna componente care pot sa finalizeze acest concept strategic de dezvoltare teritoriala a Romaniei: Programul Operational Regional si amenajarea teritoriului. in urma consultarilor cu mediul academic si cu toti actorii din acest domeniu, speram ca pana la sfarsitul anului sa avem un proiect de lege in ceea ce priveste Conceptului Strategic de Dezvoltare Teritoriala a Romaniei 2007-2030“ a declarat ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, László Borbély.

intalnirea face parte din procesul initiat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) inca din 2005 pentru elaborarea Conceptului Strategic privind Dezvoltarea Teritoriala a Romaniei si reintegrarea in structurile teritoriale ale Uniunii Europene 2007-2030 (CSDTR 2007-2030).

“Regiunile de dezvoltare ale Romaniei stabilite in 1998 sunt prea mari si nu tin cont foarte bine de traditii, insa reprezinta un reper de unde se poate porni. Daca avem ambitia sa discutam reorganizarea acestor regiuni pe baze stiintifice, atunci trebuie ca pana in 2009 sa avem acest concept strategic fundamentat stiintific care sa permita politicului sa discute cu Comisia Europeana reorganizarea si acordarea de atributii administrative regiunilor pana in 2012” a mai declarat László Borbély.

CSDTR 2007-2030 este elaborat sub coordonarea MDLPL de catre Institutul National de Cercetare si Dezvoltare URBAN PROIECT si de catre Universitatea de Arhitectura si Urbanism ‘Ion Mincu’ Bucuresti si se bazeaza pe consultarea larga la nivel national a entitatilor relevante.

Scopul elaborarii CSDTR 2007-2030 este de a pune in evidenta, din perspectiva teritoriala integrata, modalitatile de valorificare a potentialului national in vederea recuperarii decalajelor de dezvoltare si a stimularii dezvoltarii echilibrate a Romaniei, pe de o parte, si de afirmare si consolidare a rolului Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene si de actor activ in zona Europei Centrale si de Est, pe de alta parte. De asemenea, este vizata asigurarea transparentei, la nivel teritorial, a impactului investitional in raport cu problemele si potentialul teritorial.

Sursa: MDLPL

Vizualizări: 101