Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ansamblul brancovenesc de la Potlogi, reabilitat prin POR

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, s-a aflat luni, 9 iunie 2014, la Potlogi, judetul Dambovita, cu ocazia comemorarii a 300 de ani de la martiriul Sfintilor Brancoveni si a participat la slujba de resfintire a Bisericii Domnesti, ca urmare a finalizarii lucrarilor de restaurare. Lucrarile au fost finantate din fonduri europene, prin Programul Operational Regional 2007-2013 (Regio), gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Un alt obiectiv de investitii vizitat de viceprim-ministrul Liviu Dragnea la Potlogi a fost ansamblul care cuprinde Palatul Brancovenesc, aflat in curs de reabilitare in cadrul aceluiasi program.

"Am venit aici pentru ca sunt doua obiective foarte importante pentru noi. Este vorba de Biserica Domneasca, restaurata complet prin Programul Operational Regional, si vreau sa ii felicit pe cei ce au lucrat pentru asta. De asemenea, un proiect mare este reabilitarea intregului Palat Brancovenesc. Este un proiect in valoare de 9,5 milioane euro.", a declarat Liviu Dragnea.

Proiectul care a vizat Biserica Domneasca cu hramul Sfantul Dumitru a fost initiat de Parohia Potlogi si a durat 16 luni, iar alocarea financiara nerambursabila prin programul Regio a fost de 2,04 milioane lei. Lucrarile s-au axat pe realizarea picturilor interioare sau reconstituirea lor, unde a fost necesar, si pe refacerea finisajelor interioare si exterioare.

Valoarea totala a proiectului de reabilitare a Ansamblului Brancovenesc este de 42,8 milioane lei, din care alocarea financiara nerambursabila se ridica la 31,75 lei (98% din valoarea eligibila), iar durata de implementare este de 39 de luni. Beneficiarul finantarii este Consiliul Judetean Dambovita. Pe langa interventiile de restaurare a cladirilor ce fac parte din ansamblu - palatul, casa slujitorilor, casa veche - sunt prevazute si lucrari de amenajare peisagistica a spatiilor exterioare pe o suprafata de 20.000 mp. Totodata, spatiile au fost proiectate sa fie utilizate atat pentru vizitele turistice, cat si pentru a gazdui evenimente culturale, seminarii, conferinte sau centre documentare si de creatie.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 195