Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cum a devenit PODCA „campionul” absorbtiei fondurilor UE? Prin asumare, comunicare, simplificare!

Incepand cu februarie 2014, PODCA a devenit programul operational cu cea mai mare rata de absorbtie, depasind POR, „campionul” absorbtiei in perioada 2007-2013. Rata de absorbtie a PODCA este de 61,6%, iar conform MFE, la data de 13 iunie, CE efectuase plati in valoare de 57.2% din alocarea PODCA, rata absorbtiei pe PODCA fiind cu 9 puncte procentuale mai mare decat cea a POR si cu 20 de puncte procentuale mai mare decat rata medie a absorbtiei pe toate programele operationale.

Succesul PODCA nu a fost insa intamplator. Prezenta la conferinta „Fondurile structurale, chemate la B-I-S(M)”, organizata pe 10 iunie la Bucuresti, Carmen Dobrota, directorul AM PODCA, a prezentat lectiile invatate de autoritatea pe care o conduce, dar si bunele practici care au generat deopotriva un nivel ridicat al contractarii si absorbtiei.


„Pentru ca a lipsit o strategie de reforma a administratiei publice care sa mearga pana in 2014, PODCA a fost in situatia de a nu functiona numai ca un fond de investitii, cum ar fi fost si normal sa fie, ci si ca o strategie, in sprijinul, desigur, al unor strategii sectoriale care trebuie sa recunoastem au existat”, a declarat Carmen Dobrota. Pentru fundamentarea programului-strategie, este necesara realizarea de studii si analize care sa identifice, obiectiv, problemele reale ale sistemului. „Una dintre lectiile invatate este ca e mult mai bine sa apelezi la studii externalizate pentru ca acestea pot sa iti ofere o perspectiva mult mai obiectiva decat analizele realizate intern”, a adaugat directorul AM PODCA.

Carmen Dobrota a punctat si necesitatea identificarii si asumarii punctelor slabe din perioada 2007-2013, astfel incat ele sa poate fi imbunatatite si chiar corectate pentru o mai buna implementare a programului in exercitiul financiar 2014-2020. „Daca ar fi sa ne reprosam ceva este faptul ca nu am comunicat suficient, ca nu am reusit sa aplicam suficient de bine ce scrie in ghiduri, ca nu am explicat suficient de bine ceea ce actele normative prevedeau. Pentru 2014-2020 am invatat ca trebuie sa comunicam deschis si transparent, sa avem o atitudine proactiva si sa ne consultam cu toti actorii care sunt implicati inca de la inceput”.

Conform directorului AM PODCA, rata ridicata a absorbtiei se datoreaza si simplificarii procedurilor la nivelul autoritatii de management. Trebuie sa ai curajul si initiativa de a-ti simplifica munca. Am avut dorinta de a ajunge pe primul loc, iar, pana la urma, am reusit. Acum am ajuns la 14 proceduri si cred ca lucrurile sunt mai simple si pentru noi, si pentru beneficiarii nostri”, a adaugat Carmen Dobrota.

„Trebuie sa recunosc ca succesul AMPODCA se datoreaza sustinerii de care ne-am bucurat cu precadere in ultimul an si jumatate, odata cu momentul integrarii autoritatii de management in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, din partea conducerii acestuia. Atunci cand decidentii iti impun un target si-ti ofera tot ceea ce soliciti pentru a-l atinge, nu ai voie sa ratezi. Am stiut, de exemplu, la inceputul anului 2013 ca va trebui sa dublam rata de absorbtie si pentru asta vom avea tot suportul. Si l-am avut. Stim ca la finalul acestui an va trebui sa ajungem la aproape 75% rata de absorbtie si in continuare avem aceeasi sustinere, de la nivelul vicemprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale, la secretar de stat si directori generali", a completat dna. Dobrota.

Totodata, directorul AM PODCA i-a incurajat pe potentialii beneficiari de fonduri europene sa scrie, depuna si implementeze proiecte si in exercitiul financiar 2014-2020: „Dorinta de a scrie proiecte exista si subzista chiar si in cei care au luat corectii. Pentru ca ai invatat ceva si exista motivatia de a te autocorecta si de a incerca si altceva, cu alte mijloace, cu alti omeni, intr-un alt context. Noi va asteptam sa aplicati pa noul program de capacitate administrativa; va ajutam cat putem si vrem sa putem mai mult decat am reusit in 2007-2013!”.

Elemente de context

Conferinta „Fondurile structurale, chemate la B-I-S(M)” a fost organizata la Clubul Diplomatic din Bucuresti pe data de 10 mai, de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Structural Consulting™ Group - www.fonduri-structurale.ro - www.proiecte-structurale.ro, in parteneriat cu UniCredit Tiriac Bank si casa de avocatura Vilau & Mitel.

Evenimentul a fost al patrulea dintr-o serie de 7 conferinte regionale, organizate in perioada 10 mai – 15 iulie 2014 in marile orase ale Romaniei. Intitulata Repornim impreuna motorul dezvoltarii regionale prin fonduri structurale, seria de conferinte este dedicata identificarii bunelor practici in accesarea si implementarea fondurilor europene.

Pentru mai multe detalii despre seria de conferinte, click aici

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 164