Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

ADR Centru a contractat integral fondurile europene alocate pentru ca SMURD sa-si respecte misiunea salvatoare de vieti!

Fonduri nerambursabile in valoare totala de aproape 12 milioane euro sunt investite prin trei proiecte Regio, pentru dotarea si pregatirea personalului SMURD, pentru protejarea vietii, in situatii de urgenta, a milioanelor de cetateni din Regiunea Centru, precum si a turistilor ce viziteaza judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

Dupa ce, in anul 2012 s-a finalizat un prim proiect, iar in urma cu mai putin de o luna, s-a finalizat cel de-al doilea, ambele finantate din bugetul POR, in luna iunie a fost semnat contractul de finantare pentru achizitionarea a inca 6 autospeciale complexe pentru interventii in zone greu accesibile. Acest ultim contract, prin care sunt atrase integral resursele europene pentru dotarea ISU a fost semnat la Alba Iulia de directorul general ADR Centru, Simion Cretu si presedintele Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara ”Centrul Transilvaniei”.

Prin acest proiect, pe parcursul a 16 de luni, echipajele SMURD vor fi dotate cu autospeciale senilate pentru interventie in zone greu accesibile. Conducerea ADI ”Centrul Transilvaniei” a estimat ca aceste echipamente vor reduce timpul de raspuns mediu de la nivelul celor sase Inspectorate judetene cu cel putin 2 minute, in timp ce noile auto-senilate vor putea fi utilizate in cazuri extreme, de genul tragicei situatii din Muntii Apuseni. Proiectul ”Imbunatatirea interventiilor in situatii de urgenta in zone greu accesibile” are o valoare totala de aproape 2,7 milioane lei, din care finantarea nerambursabila este de 2,47 milioane lei, respectiv peste 560.000 euro, restul fiind contributia beneficiarului.

Prin cele trei proiecte destinate dotarii Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta din judetele Regiunii Centru, pe langa achizitionarea echipamentelor pentru realizarea unui Centru de comanda si control la Targu Mures, si a 84 de masini de interventie distribuite in 29 de localitati, a fost instruit si personalul din cadrul echipajelor SMURD. Atat cele doua proiecte deja finalizate, depuse la ADR Centru de ADI „Centrul Transilvaniei”, cat si acesta din urma sunt finantate prin POR 2007-2013, DMI 3.3.

„Misiunea ISU este de a salva vietile oamenilor, in situatii cand fiecare minut conteaza. Impactul acestor proiecte cu adevarat regionale este evidentiat atunci cand se produc calamitati sau accidente grave. Era nevoie de achizitionarea unor autospeciale care sa intervina eficient si in zonele greu accesibile, de aceea, primele doua proiecte au fost completate cu aceasta ultima cere de finantare. Rezultatele acestor proiecte se vad inca din anul 2009, cand s-au utilizat primele echipamente, achizitionate cu fonduri Regio. Acum avem echipaje de profesionisti instruiti, avem masini si echipamente noi, ceea ce inseamna ca, de acum misiunile de salvare vor fi mai eficiente, in slujba vietii”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 79