Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Orasul Cugir ar putea avea legatura cu Autostrada si un nou Parc stiintific si tehnologic

Acest an a fost dedicat de CJ Alba dezvoltarii zonei industriale Cugir, un areal cu un potential investitional deosebit, datorita facilitatilor existente in aceasta zona, fosta platforma de productie fanion in judetul Alba. Deoarece volumul foarte mare de investitii necesar dezvoltarii este practic imposibil de acoperit din bugetul judetului sau al orasului Cugir, administratia publica s-a orientat catre sprijin financiar la ADR Centru, in vederea identificarii unor surse de finantare nerambursabila, alocate in perioada 2014-2020 de UE si Guvernul Romaniei, prin POR. Cele mai importante obiective - legatura orasului cu autostrada A1 si dezvoltarea unui parc de transfer tehnologic sunt deja pe agenda publica si vor constitui potentiale proiecte ce vor beneficia de fonduri nerambursabile in urmatorii ani.

Orasul Cugir dezvolta proiecte importante si in acest moment, finantate prin POR 2007-2013. Este vorba despre investitiile in ”Reabilitarea si modernizarea retelei de strazi din Vinerea-Cugir” si ”Modernizarea si echiparea ambulatoriului spitalului orasenesc”, domenii care indica interesul administratiei de a imbunatati climatul economico-social din aceasta urbe. Aceste investitii sunt absolut necesare in conditiile in care mai multe firme si-au localizat productia in acest oras, unde exista o buna baza materiala si un grup deja cristalizat de specialisti.

In acest context, CJ Alba si Primaria orasului Cugir colaboreaza pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, dar si pentru dezvoltarea urbana a localitatii, pe de o parte, iar pe de alta parte, pe vechea platforma industriala, actualul sediu al Parcului Industrial Cugir (PIC), se intentioneaza crearea unui parc de transfer tehnologic. Obiectivele principale ale acestui parc stiintific si tehnologic vor fi stimularea potentialului inovativ si tehnico-stiintific al personalului academic, universitar, al cercetatorilor si al studentilor, stimularea agentilor economici pentru participarea activa a sectorului privat la dezvoltarea si valorificarea cercetarii si inovarii, prin realizarea unor produse comerciale si de inalta tehnicitate, valorificarea pe piata a rezultatelor cercetarii romanesti, atragerea companiilor straine pentru a investi in activitati de transfer tehnologic. ADR Centru a fost invitata de CJ Alba sa se implice in aceasta initiativa, tinand cont de faptul ca, in viitorul POR 2014-2020, sunt incluse ca si tipuri de investitii eligibile - crearea si dezvoltarea infrastructurilor de inovare si transfer tehnologic.

”Am discutat cu cei prezenti despre activitatile specifice entitatii de transfer tehnologic, despre necesitatea realizarii de studii de investitii tehnologice, precum si despre asistenta pentru restructurarea sau retehnologizarea si dimensionarea agentilor economici care se vor localiza intr-o structura de acest gen. La nivel regional sunt foarte importante transferul tehnologic si activitatile de prognoza, evaluare tehnologica, audit tehnologic si asa mai departe. De fapt, misiunea noastra presupune si asigurarea transferului tehnologic, de la nivelul cercetarii catre firmele private, pentru ca acestea sa beneficieze de cele mai recente informatii pentru a putea deveni competitive pe pietele europene. Dar, pe de alta parte, am oferit informatii administratiei publice locale pentru a pregati proiectele de investitii in infrastructura rutiera, dezvoltare urbana si eficienta energetica a cladirilor publice”, a declarat directorul general ADR Centru dupa intalnirea cu grupul de initiativa pentru crearea acestui parc tehnologic.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 103