Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POSDRU: Trei apeluri de proiecte care sprijina si romanii din diaspora, lansate in consultare publica

Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), lanseaza in consultare publica documentele necesare pentru lansarea a trei apeluri, care vor sprijini si romanii din diaspora.

„Sunt milioane de romani care traiesc in afara granitelor tarii. Multi au devenit cetateni ai altor state, insa nationalitatea va ramane pentru totdeauna parte a identitatii lor. Vor ramane romani pentru tot restul vietii, iar statul roman are obligatia legala si morala sa guverneze si in numele lor. Pe cale de consecinta, fondurile europene de care beneficiaza Romania sunt destinate inclusiv romanilor din diaspora. Vom lansa, astfel, trei apeluri prin care dorim sa se le oferim sprijin romanilor care muncesc in afara tarii, pe trei cai distincte. Odata, prin cursuri de formare profesionala continua care au menirea sa ii ajute sa se adapteze, mai repede si mai bine, specificitatilor culturii si economiei statelor de rezidenta. Apoi, ii vom sprijini financiar pe romanii care vor sa se lanseze in antreprenoriat, in afara tarii. Si nu ii uitam nici pe care si-au lasat aici familiile. Am gandit un program de tipul „scoala dupa scoala” pentru copii scolari si prescolari care au cel putin un parinte plecat in strainatate”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Ghidurile supuse consultarii publice au fost elaborate in colaborare cu Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni.

Conform comunicatului MFEur, in cadrul viitorului apel „Formare profesionala continua pentru angajati”, va fi acordat sprijin pentru participarea la cursuri de formare profesionala continua in vederea obtinerii unei calificari sau pentru cresterea nivelului de calificare, inclusiv asigurarea costurilor de transport, hrana pe durata desfasurarii formarii, dar si stimulente menite sa imbunatateasca participarea eficienta a acestora.

Prin intermediul apelului „Romani antreprenori in Europa” vor fi finantate proiecte care vor sprijini activitati de asistenta pentru ca romanii care traiesc in afara tarii sa inceapa o afacere pe cont propriu.

In acelasi timp, in cadrul apelului „Prevenirea si corectarea fenomenului de parasire timpurie a scolii” vor fi sprijinite, in primul rand, activitati de tipul „scoala dupa scoala” (in special cursuri de alfabetizare si de formare a abilitatilor numerice etc.), dar si furnizarea de programe flexibile de educatie de tip „a doua sansa”, care urmaresc dobandirea competentelor de baza si dezvoltarea abilitatilor personale pentru cei care parasesc timpuriu sau abandoneaza scoala. Copiii cu parinti plecati la munca in strainatate trebuie sa reprezinte minimum 50% din totalul grupului tinta asumat la nivel de proiect.

Descarca Schita Ghidului „Formare profesionala continua pentru angajati” - DMI 2.3
Descarca Schita Ghidului „Romani antreprenori in Europa” - DMI 3.1
Descarca Schita Ghidului „Prevenirea si corectarea fenomenului de parasire timpurie a scolii” - DMI 2.2
Descarca Schema de minimis asociata GSCS DMI 3.1

Persoanele interesate sunt invitate sa transmita propuneri si sugestii pe marginea documentelor lansate in consultare publica pana la data de 10 februarie 2015, ora 12.00, la adresa de e-mail: consultareGSCS@fonduri-ue.ro.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 310