Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ratificarea acordului de aderare a Romaniei la SEE



Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Economic European (SEE) precum si a unui acord colateral acestuia, cu Norvegia, pentru finantarea unor proiecte de crestere economica si dezvoltare durabila in Romania.

Romania devine, prin ratificarea acestui acord, membra a SEE cu toate drepturile si obligatiile care decurg din acest statut, beneficiind de circulatie libera a bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor, exceptie de la libera circulatie facand produsele agricole si piscicole. Procesul de negociere a aderarii Romaniei la SEE a fost coordonat de Comisia Europeana si a fost finalizat la 29 martie 2007.

Acordul de extindere a SEE prevede si doua mecanisme financiare pentru sustinerea coeziunii economice si sociale a statelor noi membre UE si SEE, pentru perioada 2004-2009: instrumentul bilateral Romania-Norvegia si instrumentul SEE.

Suma alocata Romaniei prin acordul cu Norvegia este de 48 milioane de Euro, suma care poate fi contractata pana la data de 30 aprilie 2009. Acordul este semnat intre Regatul Norvegiei si Romania si are drept scop promovarea dezvoltarii sociale si economice in Romania, prin intermediul proiectelor de cooperare bilaterala in patru domenii:
- reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, inclusiv proiecte comune de implementare in cadrul protocolului de la Kyoto, precum si a altor emisii in aer si apa;
- eficienta energetica si energia regenerabila;
- facilitarea productiei durabile, inclusiv certificarea si verificarea;
- sanatate.

Acordul nu inchide lista domeniilor de cooperare, afirmand ca sunt posibile activitati si in domeniile: inovare, dezvoltare resurse umane, stabilire de retele, constructie institutionala, transfer de tehnologie, cercetare si dezvoltare.

Contributia financiara a Norvegiei nu va depasi 60% din costul fiecarui proiect. Exceptie fac proiectele finantate din alocatii bugetare ale administratiei publice centrale, regionale sau locale, unde contributia financiara a Norvegiei poate merge pana la 85% din costurile proiectelor. Contributiile pentru organizatiile neguvernamentale si partenerii sociali pot reprezenta pana la 90% din costul proiectului, se prevede in acord.

Instrumentul SEE este reglementat in Acordul privind participarea Romaniei la SEE. El aloca Romaniei suma de 50,5 milioane de Euro, suma care va putea fi contractata pana la data de 29 martie 2007 si va finanta urmatoarele domenii:
- protectia mediului si promovarea energiei regenerabile;
- promovarea dezvoltarii durabile prin imbunatatirea resurselor si a managementului;
- Conservarea mostenirii culturale europene, inclusiv transportul public si regenerarea urbana;
- Dezvoltarea resurselor umane;
- Sanatatea si ingrijirea copilului.

De asemenea, cercetarea academica poate fi eligibila pentru finantare daca se incadreaza in unul dintre scopurile enumerate mai sus.

Sursa: EU-RO Newsletter

Vizualizări: 107