Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri europene, in ritm accelerat: propuneri pentru cresterea absorbtiei in cadrul POR si POCA 2014-2020

Cum pot fi sprijiniti potentialii beneficiari ai fondurilor structurale disponibile in perioada 2014-2020, astfel incat sumele absorbite sa fie mai mari decat cele din perioada anterioara? Intre solutiile propuse se numara simplificarea procedurilor administrative pentru depunerea si evaluarea cererilor de finantare, aplicarea unei rate a cofinantarii de 2% pentru beneficiarii si partenerii ONG, universitati, sindicate, alte organizatii nonprofit, cresterea ratei de pre-finantare pentru aceste organizatii, simplificarea procedurilor de raportare si rambursare, astfel incat rambursarea sa se faca in termen de 20 de zile si motivarea financiara a functionarilor din institutii publice implicati in derularea unui proiect, dupa finalizarea acestuia.

Despre toate acestea au discutat doamna Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, impreuna cu un grup format din oficiali ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), sefi ai structurilor care gestioneaza fonduri europene, la intalnirea care a avut loc vineri, 24 iulie, la sediul MDRAP, cu reprezentantii Coalitiei Nationale pentru Absorbtia Fondurilor Structurale. Reuniunea a avut ca scop o prima discutie si analiza a propunerilor facute de Coalitie pentru accelerarea utilizarii acestor fonduri.

“Cred ca este prima noastra intalnire oficiala la acest nivel si cum vedeti, am venit cu o echipa destul de impresionanta. Propunerile sunt concrete, constructive si le-am analizat cu cea mai mare seriozitate, impreuna cu echipa de management a programelor europene gestionate de minister“, a declarat doamna ministru Sevil Shhaideh.

“Propunerea cresterii prefinantarii e foarte buna, cu mentiunea ca aceasta poate viza doar domeniile care nu sunt eligibile pentru rambursare (salarii etc.). In acelasi timp, ONG-urile ar trebui sa ia in considerare faptul ca va fi necesar un instrument de garantare pentru acordarea finantarii nerambursabile pentru implementarea proiectului”, a afirmat ministrul Shhaideh.

„Suntem de acord si cu rambursarea cheltuielilor in termen de 20 de zile, cu conditia ca beneficiarul sa indeplineasca toate conditiile. La o cerere de rambursare pentru un proiect de infrastructura, de exemplu, se verifica achizitiile pana la nivel de suruburi… Toate acestea dureaza, de aceea, din experienta mea, la proiectele complexe, de obicei, rambursarea intarzie. Acest lucru este valabil mai ales pentru Programul Operational Regional 2014-2020, la Programul Operational Capacitate Administrativa, unde proiectele nu reprezinta investitii mari, scurtarea termenului de rambursare este posibila.

O alta propunere pe care am analizat-o impreuna cu echipa este salarizarea celor implicati in gestionarea proiectelor. Se lucreaza acum la o lege a salarizarii bugetarilor si, impreuna cu Ministerul Fondurilor Europene, incercam sa ne gandim la o solutie care sa lege performanta de nivelul salarizarii in domeniul public“
, a adaugat doamna ministru.

“In ce priveste propunerea legata de asigurarea transparentei si a integritatii, suntem deja parteneri cu Ministerul Afacerilor Interne si cu unul din membrii Coalitiei - Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID) – intr-un proiect cofinantat din Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative-PODCA 2007 –2013, prin care acordam asistenta tehnica autoritatilor administratiei publice locale pentru implementarea masurilor cuprinse in Strategia Nationala Anticoruptie 2012-2015. Incurajez orice propunere in aceasta zona, iar daca putem introduce elemente de cadru general privind transparenta si buna guvernare, suntem de acord.

De altfel, am decis ca toate documentele de aplicare pentru Programul Operational Regional 2014-2020 si Programul Operational Capacitate Administrativa sa fie depuse online. Se lucreaza acum la un sistem care sa permita inregistrarea si vizualizarea acestora prin Internet, ca sa eliminam pe cat posibil documentele tiparite”,
a subliniat in final ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 174