Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Intensificarea cooperarii in domeniul IT&C intre Romania si Ungaria

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Iuliu Winkler, a participat la reuniunea celei de a 2-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economica romano-ungara care a avut loc la Budapesta.

Lucrarile Comisiei mixte, care au avut loc in 30 octombrie a.c., au fost conduse de ministrul ungar al Economiei si Transporturilor, János Kóka, si ministrul pentru IMM-uri, comert, turism si profesii liberale, Ovidiu Silaghi.

Reuniunea Comisiei mixte, care a fost precedata de o intalnire a expertilor, a avut doua obiective importante, respectiv evaluarea stadiului in care se afla relatiile bilaterale din domeniul economic (transporturi, IMM-uri, energie, comunicatii si IT etc.), precum si pregatirea agendei pentru sedinta comuna a celor doua guverne, roman si ungar, care va avea loc la Sibiu in 14 noiembrie a.c.

Sunt convins ca sedinta comuna a celor doua guverne va conduce la intensificarea relatiilor de cooperare in domeniul IT&C dintre Romania si Ungaria. Dupa ce a fost semnat un protocol in domeniul cercetarii, prin institutele din domeniu, urmeaza sa fie parafat Planul strategic de coordonare romano-maghiar privind cooperarea in domeniul IT&C. Vom contribui la intensificarea cooperarii mai ales prin parteneriatul dintre companiile specializate din cele doua tari, dorind sa coordonam cadrul de reglementare in domeniul comunicatiilor din tarile noastre. De asemenea, vom coopera in domeniul securitatii informatice”, a declarat ministrul Iuliu Winkler la finalul reuniunii.

intalnirea din 29 octombrie a.c. la nivelul expertilor in domeniul IT&C a fost precedata de o alta care a avut loc in 25 septembrie a.c., la Siófok, in Ungaria.

in urma reuniunii de la Siófok la nivel de experti din Grupul de lucru pentru Societatea Informationala a fost parafat protocolul de cooperare intre Institutul de Cercetare in Informatica (ICI) si Institutul MTA - SZTAKI din Ungaria si s-a decis cooptarea Asociatiei INFORUM Ungaria in proiectul european din cadrul Programului pentru Competitivitate si Inovare (CIP) privind incluziunea sociala (eInclusion), in care Romania va fi coordonator. Propunerea de proiect a fost depusa la Comisia Europeana in cadrul programului comunitar ICT-PSP.

in cadrul intrunirii expertilor din data de 29 octombrie a.c. s-a semnat Memorandumul de intelegere privind Regulamentul de functionare a Grupului de lucru pentru Societatea Informationala si s-a ajuns la un acord in privinta textului Protocolului referitor la Planul strategic de coordonare romano-maghiar privind cooperarea in domeniul IT&C, ce urmeaza a fi semnat cu prilejul sedintei comune a celor doua guverne.

Sursa:MCTI

Vizualizări: 63