Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Banca Mondiala ajuta Alba Iulia sa isi amplifice potentialul de a accesa 69 milioane de euro in fonduri europene

Orasul Alba Iulia si Banca Mondiala au organizat o ceremonie pentru a incheia in mod oficial colaborarea de un an ce a contribuit la evaluarea planurilor de dezvoltare pe termen lung, strategiilor si proiectelor orasului, si in final la prioritizarea a 13 proiecte dintr-o lista lunga de peste 350 de proiecte care urmeaza sa fie implementate pana in anul 2020. La ceremonie au participat Primarul Municipalitatii Alba Iulia, Mircea Hava si Managerul pentru Practici Globale in domeniile Social, Urban, Rural si de Adaptare al Bancii Mondiale, David Sislen.

Orasul Alba Iulia ocupa locul intai in randul capitalelor de judet din Romania in ceea ce priveste absorbtia de fonduri UE pe cap de locuitor. Desi este un oras de dimensiuni relativ reduse, avand o populatie de aproximativ 68.000 de locuitori, a reusit sa absoarba sau sa utilizeze 150 de milioane de euro in fonduri europene. Alba Iulia este totodata prima municipalitate din Romania care a platit din bugetul propriu pentru a incheia un acord de rambursare de tip diverse (miscellaneous reimbursable agreement MRA) cu Banca Mondiala. Prin intermediul acestui acord, Banca Mondiala a furnizat servicii de asistenta tehnica in perioada iunie 2014 – iulie 2015, pentru a creste potentialul orasului Alba Iulia de a accesa fonduri europene in perioada 2014-2020.

„Asocierea cu Banca Mondiala nu este deloc intamplatoare.” a declarat Primarul Municipalitatii Alba Iulia, Mircea Hava. „Iar faptul ca suntem singurul oras din Romania care si-a construit acest parteneriat strategic, nu ne da doar dreptul sa fim mandri ca suntem albaiulieni, ci si garantia ca Alba Iulia va avea acces la cele mai bune si sustenabile solutii financiare. Tinta noastra este viitoarea perioada de alocare 2014-2020, dar si alte resurse de finantare, motiv pentru care a fost absolut necesar sa stabilim prioritatile orasului impreuna cu Banca Mondiala.”

Metodologia utilizata pentru selectia proiectelor, elaborata ca parte a parteneriatului incheiat cu municipalitatea Alba Iulia, este in prezent luata in considerare de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pentru a fi aplicata ca metodologie de prioritizare pentru proiectele ce vor fi depuse de catre cele 39 de capitale de judet din Romania eligibile pentru Programul Operational Regional 2014-2020, avand o valoare de 1,3 miliarde de euro.

Cele 13 proiecte prioritare din Alba Iulia includ restaurarea patrimoniului cultural cheie si a siturilor turistice, imbunatatirea vegetatiei in parcurile municipale, instalarea sistemelor de iluminat, imbunatatirea eficientei energetice a locuintelor si scolilor, si reabilitatea creselor/gradinitelor. Aceste proiecte se incadreaza in viziunea orasului Alba Iulia de a deveni un punct de atractie european din punct de vedere cultural si turistic, continuand in acelasi timp sa devina un oras inteligent, ecologic, competitiv si creativ.

„Suntem pe un drum cu doua sensuri.” a declarat Managerul pentru Practici Globale in domeniile Social, Urban, Rural si de Adaptare al Bancii Mondiale, David Sislen. „Lucrand indeaproape cu echipa din Alba Iulia am castigat o experienta semnificativa, iar Banca Mondiala a invatat la randul sau foarte multe de la administratia locala. Aceste cunostinte au relevanta globala.”

Sursa: Banca Mondiala

Vizualizări: 140