Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

„100 de inimi pentru 100 de copii” – un proiect special aproape de final

Sub acest nume - „100 de inimi pentru 100 de copii”, Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi a derulat in acest an, in cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iasi, proiectul „Formarea specialistilor in domeniul cardiologiei pediatrice pentru un act medical de calitate cu scopul imbunatatirii calitatii vietii” (POSDRU/179/3.2/S/151363), cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Conferinta de inchidere a reunit pe 12 decembrie, la Alba Iulia, peste 180 de participanti, membri ai echipei de implementare, dar si medici si asistenti medicali din grupul tinta al proiectului.

Scopul proiectului l-a constituit formarea profesionala a unui grup tinta constituit din 75 de medici si 160 de asistenti medicali in domeniile chirurgiei cardiace pediatrice, cardiologiei, cardiologiei interventionale, imagisticii si terapiei intensive a malformatiilor cardiace congenitale.

Procesul de formare profesionala a constat in parcurgerea a doua module de invatare: unul teoretic, in care medicii si asistentii medicali si-au adus la zi cunostintele din domeniu si un modul practic in care membrii grupului tinta au asistat la interventiile chirurgicale live efectuate de echipa de formatori – nume sonore ale chirurgiei si cardiologiei pediatrice din Uniunea Europeana.

Modulul practic este cel care a dat unicitate si o incarcatura emotionala deosebita proiectului derulat la Iasi: 100 de copii cu malformatii cardiace congenitale grave, foarte multe dintre ele cu risc vital imediat, au beneficiat de operatii complexe si gratuite, efectuate de unii dintre cei mai buni specialisti pe care ii are Europa in domeniu in acest moment.



Vorbim asadar de un dublu beneficiu al proiectului: atat formarea unui nucleu de specialisti romani capabil sa dezvolte in tara noastra domenii medicale de nisa precum cardiologia si chirurgia pediatrica, cat si salvarea efectiva a 100 de copii carora, in Romania, statisticile medicale le ofereau cel mult sanse minime de supravietuire pe termen mediu.

In paralel cu procesul de formare profesionala, in cadrul proiectului a fost derulata o campanie de constientizare si educare a medicilor de familie din judetele Moldovei, cu scopul ca acestia sa poata diagnostica corect cazurile de malformatii congenitale, pe care sa le redirectioneze apoi acelor unitati medicale capabile sa efectueze actul curativ salvator.

Detalii despre proiect sunt disponibile pe website-ul www.inimipentrucopii.umfiasi.ro sau pagina de facebook: https://www.facebook.com/Inimipentrucopii.

Contact
Mihaela Tomaziu Todosia
Manager de proiect
contact@inimipentrucopii.umfiasi.ro sau numarul de telefon 0232-301.876.

Vizualizări: 270