Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ce drumuri pot fi reabilitate la nivelul regiunii Centru din POR 2014-2020

Aproape 500 de km de drumuri judetene se vor reabilita in judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu in urmatorii ani din fondurile alocate Regiunii Centru prin Programul Operational Regional 2014-2020.

Fondurile necesare sunt alocate prin axa 6, prioritatea 6.1, Regiunea Centru avand la dispozitie un buget de 109,84 milioane euro pentru finantarea proiectelor. Lansarea apelului de proiecte cu publicarea ghidului, a formularului de cerere si a celorlalte documente utile pentru proiectele destinate reabilitarii infrastructurii rutiere, a avut loc marti, 15.03.2016, la Bucuresti.

Prin fondurile alocate se vor finanta investitiile ce vizeaza modernizarea sau reabilitarea retelei de drumuri judetene care asigura conectivitatea, directa sau indirecta, cu reteaua TEN-T. Proiectele de la nivelul Regiunii Centru trebuie sa prevada activitati de modernizare si reabilitare pentru cresterea vitezei, sigurantei rutiere, si a portantei unui drum judetean continuu sau tronson de drum judetean, precum si investitii destinate sigurantei rutiere. Lucrarile de modernizare finantate presupun si crearea de trotuare, piste de biciclete si refugii in localitati, iar Consiliile Judetene trebuie sa asigure trecerea cursiva a unui drum prin mai multe judete. Potentialii solicitanti ai acestor fonduri sunt doar consiliile judetene, fie individual, fie in parteneriat sau asociere cu alte consilii judetene si/sau primarii de municipii, orase si comune.

Contractarea proiectelor se va face pe principiul ”primul venit, primul servit”. Majoritatea consiliilor judetene au deja studiile de fezabilitate facute, iar in aceste 2 luni care mai sunt disponibile pana la data de start depunere proiecte, se vor axa pe imbunatatirea calitatii proiectelor. Depunerea proiectelor va incepe la data de 16 mai 2016, ora 12.00, si va fi deschisa pe o perioada de 6 luni, respectiv pana in 16 noiembrie 2016, ora 12.00. Conform ghidului, cererile de finantare se vor depune la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din Alba Iulia, intr-un singur exemplar, in format tiparit, original, intr-un singur colet sigilat. In colet va fi inclus si un CD cu cererea de finantare si anexele acesteia, scanate, in format PDF. Imediat ce aplicatia electronica MySMIS va fi operationala, MDRAP va publica un anunt pe site-ul programului cu noul sistem electronic de depunere a cererilor.

Conform specificatiilor acestei axe prioritare, investitiile in dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport regionala au fost deja analizate si prioritizate, pornind de la necesitatile economico-sociale cuprinse in Planul Regional de Dezvoltare si corelate cu Master Planul de Transport al Romaniei. Discutii de stabilire a listei de proiecte prioritare ce vor fi finantate pe aceasta axa au avut loc in perioada 2013-2015, intre cele 6 consilii judetene din Regiunea Centru si ADR Centru. In urma acestor intalniri, a fost stabilita si aprobata de catre Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Centru, o lista de 13 cereri de finantare ce se vor depune spre finantare, cu o valoare totala estimata la 181,24 milioane euro. Un proiect trebuie sa aiba o valoare minima eligibila de 1 milion de euro si nu poate depasi valoarea de 50 milioane euro. Exceptie sunt proiectele in parteneriat unde valoarea maxima eligibila este de 69,50 milioane euro. Co-finantarea care trebuie asigurata de catre solicitantii de fonduri este de minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Apelul de proiecte este deschis pana in momentul in care valoarea solicitata a proiectelor depuse depaseste nivelul de 50% peste alocarea financiara regionala, dar nu mai tarziu de data limita de inchidere a apelului de proiecte mentionata mai sus.

Pentru a descarca harta drumurilor din Regiunea Centru propuse spre finantare, click aici.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 116