Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ciolos: Va fi nevoie de facilitatori care sa-i ajute pe potentialii beneficiarii mici de fonduri europene din Delta Dunarii

Premierul Dacian Ciolos a participat la Tulcea, la dezbaterea Strategiei integrate de dezvoltare durabila a Deltei Dunarii.

Scopul procesului de consultare asupra Strategiei este acela ca documentul final sa asigure un echilibru intre proiectele publice si cele private, dar si intre prioritatile de finantare.

Abordarea Guvernului este aceea ca strategia trebuie sa tina cont atat de infrastructura de transport, cat si de cea sociala si de mediu, in scopul de a implementa proiecte care sa asigure dezvoltarea economica durabila a Deltei.

De asemenea, conservarea patrimoniului cultural si pastrarea traditiilor trebuie sa reprezinte un element esential al Strategiei.

”Mi-as dori ca, dincolo de proiectele mari de investitii, sa gasim solutiile cele mai adaptate pentru ca si oamenii care traiesc in Delta sa aiba acces la aceste resurse. Ei, de multe ori, au acces mai greu, pentru ca nu stiu sa isi pregateasca proiecte, pentru ca pragurile minime sunt prea ridicate, au nevoie de cofinantare, de acces la credite bancare si asa mai departe. Trebuie gasite solutii astfel incat sa poata avea acces la fonduri si familiile, prin punerea in valoare a patrimoniului arhitectural, patrimoniului culinar, pentru a combina activitatea turistica cu specificul local. Pentru toate acestea, va fi nevoie de mai mult decat fonduri, va fi nevoie si de echipe de facilitatori care sa-i ajute pe acesti beneficiari mai mici, incat sa poata simti acest potential de dezvoltare si oamenii care traiesc acolo", a declarat premierul Dacian Ciolos.

Prin instrumentul Investitia Teritoriala Integrata Delta Dunarii se pun la dispozitie fonduri de peste 1 miliard de euro pentru dezvoltarea regiunii.

La finalul vizitei in Tulcea, premierul Dacian Ciolos a inaugurat Basilica Paleocrestina din Niculitel, monument istoric recent reabilitat cu fonduri europene.

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 122