Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a aprobat Programul Operational de Cooperare Teritoriala Ungaria-Romania 2007-2013

Executivul a aprobat miercuri, 28 noiembrie 2007, in sedinta de guvern, varianta revizuita a Programului Operational de Cooperare Teritoriala Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013.

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor indeplineste rolul de Autoritate Nationala pentru Programul Operational de Cooperare Teritoriala Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013, Autoritatea de Management fiind situata in Ungaria.

Programul vizeaza cooperarea in cadrul ariei eligibile a Programului (4 judete din Romania: Timis, Arad, Bihor, Satu Mare si 4 judete din Ungaria: Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg).

Programul isi propune promovarea cooperarii in regiunea de granita, in domenii precum: infrastructura de transport si de comunicare, protectia mediului natural, dezvoltarea economica si sociala, prin crearea de parteneriate durabile intre actori de pe ambele laturi ale frontierei.

Bugetul total al Programului pentru cei sapte ani de programare este unic pentru cele doua state partenere in program, fiind de 275,2 mil EUR (din care: 224,4 mil. EUR- Fondul European de Dezvoltare Regionala si 50,8 mil.EUR co-finantare nationala). Implementarea Programului se va face prin acordarea de finantare nerambursabila, in mod competitiv, in cadrul unor Apeluri publice (Licitatii) de propuneri de proiecte comune de cooperare transfrontaliera.

Comitetul Comun de Selectie va fi organismul responsabil cu selectia proiectelor in cadrul programului.

Informatii de backround

Transmiterea oficiala catre Comisia Europeana a Programului Operational Ungaria-Romania 2007-2013 a fost aprobata in Guvernul Romaniei prin Memorandumul nr. 9501 din data de 24.07.2007.

Autoritatea de Management din Ungaria a trimis Programul Operational catre Comisia Europeana, prin sistemul electronic SFC, in data de 26.07.2007, acesta primind admisibilitatea de la Comisia Europeana in data de 1 August 2007.

in luna septembrie (10.09.2007) a fost primita o serie de comentarii de la reprezentantii Comisiei Europene, negocierile fiind suspendate in virtutea articolului 32, paragraful 4 din Regulamentul General nr. 1083/ 2006 stabilind prevederile generale privind Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, Fondul Social European si Fondul de Coeziune.

Autoritatea de Management din Ungaria si Autoritatea Nationala din Romania au revizuit Programul Operational Ungaria-Romania in conformitate cu observatiile Comisiei Europene, rezultand astfel o noua versiune a acestuia. Aceasta noua versiune a Programului Operational trebuie aprobata la nivel national, in cadrul Guvernului Romaniei, pentru a putea fi inaintata Autoritatii de Management in vederea retransmiterii oficiale a acesteia catre Comisia Europeana.

Sursa:MDLPL

Vizualizări: 101