Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Oficial european: Politica de coeziune are o valoare adăugată tangibilă pentru toți

Săptămâna trecută a avut loc o reuniune a Consiliului General de Afaceri, unde a fost discutată adoptarea regulamentului în ceea ce privește cofinanțarea statelor membre UE în cadrul Politicii de Coeziune, dar și concluziile privind evaluarea noilor elemente ale Politicii de Coeziune și a Fondurilor ESI (2014-2020)

Pe 14 noiembrie, Consiliul a adoptat un regulament care permite statelor membre ce se confruntă cu dificultăți financiare să beneficieze de rate mai mari de cofinanțare din partea UE în cadrul politicii de coeziune. Regulamentul va ajuta Cipru, Grecia sau oricare altă țară care necesită asistență financiară în vederea facilitării utilizării fondului de coeziune a UE. Acest lucru nu implică și o creștere a sumelor totale cuvenite acestor țări. 

De asemenea, miniștrii au fost informați de stadiului actual al lucrărilor în cadrul Consiliului cu privire la un regulament de simplificare a normelor care reglementează fondurile europene structurale și de investiții (FESI) - așa-numitul regulament omnibus.

Rezultatele și prima evaluare a noilor elemente ale politicii de coeziune a UE

Miniștrii au discutat cu privire la rezultatele obținute în anii 2007-2013 și au avut în vedere o primă evaluare a noilor elemente ale Politicii de Coeziune și ale Fondurilor ESI pentru perioada 2014-2020. Discuția s-a axat pe principalele obiective ale politicii, măsurile luate pentru a le atinge și modul în care rezultatele au fost comunicate cetățenilor.

Președintele Consiliului (viceprim-ministru slovac pentru Investiții și Informatizare), Peter Pellegrini, a declarat: "Eu cred că este corect să spunem că Politica de Coeziune este acum în prim-planul unei abordări bazate pe performanță și orientată către rezultatele investițiilor UE și ar putea servi ca un exemplu pentru celelalte politici finanțate din bugetul UE. Creșterea, locurile de muncă și eforturile de a reduce disparitățile regionale trebuie să rămână prioritățile noastre și este extrem de important ca utilizarea fondurilor structurale și de investiții europene, să fie la fel de simplă, accesibilă și ușor de înțeles pentru cetățeni."

Consiliul a adoptat, de asemenea, concluzii asupra impactului pozitiv pe care Politica de Coeziune l-a avut în ceea ce privește stimularea creșterii economice și crearea de locuri de muncă. Concluziile conțin și o primă evaluare a noilor elemente ce au fost introduse în cadrul Politicii de Coeziune a UE pentru perioada 2014-2020. Acestea includ aspecte specifice, cum ar fi așa-numitele condiționalități ex-ante, ce introduc o serie de condiții care trebuie să fie puse în vigoare înainte de plata fondurilor, precum și o condiționalitate macroeconomică, care să garanteze că eficacitatea celor cinci fonduri ESI nu este subminată de politici macroeconomice neviabile.

Sursa: Consiliul Uniunii Europene

Traducere

Silvia Nistor,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 182