Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POCA: Ministerul Economiei va elabora un atlas economic al României care să fundamenteze politicile publice

Proiectul Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a fost lansat săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe, care s-a desfășurat la București.

Scopul proiectului este consolidarea capacităţii instituţionale a Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) prin dezvoltarea capacităţii de a fundamenta, de a implementa, de a monitoriza și evalua politici publice.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • Dezvoltarea unui sistem de elaborare, monitorizare și evaluare a impactului (în toate etapele) politicilor publice;
  • Elaborarea unui atlas economic al României, ca instrument care va fi utilizat în procesul de fundamentare a politicilor publice;
  • Elaborarea documentului de politică industrială a României care va stabili prioritățile și direcțiile de acțiune pentru reindustrializarea economiei românești.

Proiectul este co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA), perioada de implementare este de 24 de luni, iar alături de echipa de implementare, din cadrul MECRMA, vor lucra un număr de unsprezece experți din domeniile politici industriale, competitivitate, evaluare/monitorizare politici publice, planificare strategică, IT software&hardware.

Derularea acestui proiect va contribui la îmbunătățirea cadrului de reglementare și a politicilor ce vor fi adoptate pentru sectoarele economice cu potențial de specializare inteligentă (turism și ecoturism, textile și pielărie, lemn și mobilă, industrii creative, industria automotive și componente, TIC, procesarea alimentelor și a băuturilor, sănătăte și produse farmaceutice, energie și management de mediu, bioeconomie) la care se adaugă industriile prelucrătoare tradiționale.

Participanții la conferința de lansare a proiectului au subliniat faptul că entitățile publice trebuie să-și dezvolte capacitatea de a planifica pe termen lung, de a gândi programe de impact care vor facilita decizii oportune, pentru un parteneriat real cu întreprinzătorii privați, în contextul actual.

La eveniment au fost prezenți oficiali ai Autorității de Management a POCA, ai Cancelariei Prim-Ministrului, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Energiei, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, reprezentanți ai unor organizații profesionale, ai oamenilor de afaceri, mediului academic și din cercetare.

Sursa: Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri

Vizualizări: 203