Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Din interviurile cu ministrii: stadiul fondurilor UE, dificultati si solutii

in interviuri pentru euROPeanul, ministrii explica, intr-un mod optimist si realist totodata, punctele forte, eventualele dificultati si solutiile la acestea.

László BORBÉLY, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor
Programul Operational Regional

Stadiu: exista un portofoliu important de idei si de proiecte pentru initiativa privata, cum ar fi: sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor si crearea, dezvoltarea si modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabila a resurselor naturale cu potential turistic si pentru cresterea calitatii serviciilor turistice. Axa prioritara 3, care vizeaza imbunatatirea infrastructurii sociale, va consuma de asemenea relativ repede banii.

Dificultati potentiale: trebuie facuta proba functionarii sistemului de implementare. Posibil element de risc: capacitatea beneficiarilor de a-si gestiona resursele financiare pentru a putea raspunde exigentelor mecanismului financiar al fondurilor structurale - cheltuire si apoi rambursare, cu respectarea regulilor nationale privind achizitiile publice. Potentiale dificultati pot fi considerate si evenimentele politice din anul 2008 (alegerile locale si generale).

Solutii: Experienta acumulata, in perioada de implementare a proiectelor PHARE, de agentiile pentru dezvoltare regionala, organisme intermediare. Un factor de ingrijorare il poate reprezenta sistemul legislativ si administrativ extrem de stufos in toate domeniile, in Romania, care ar putea sa prelungeasca termenul pentru pregatirea documentatiilor in vederea depunerii spre analiza si finantare.

Paul Pacuraru, ministrul muncii, familiei si egalitatii de sanse
Programul Operational Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (POS DRU)

Stadiu: adoptat oficial de catre Comisia Europeana pe 22 noiembrie 2007.

Dificultati potentiale: fluctuatia personalului din structurile care gestioneaza fondurile europene.

Solutii: Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de ªanse a realizat activitati de pregatire a peste 3.000 de potentiali beneficiari pentru elaborarea si implementarea proiectelor.

Cristian Adomnitei, ministrul educatiei si cercetarii
Educatie si Cercetare: POS DRU si POS Cresterea Competitivitatii Economice

Portofoliul de proiecte: peste 28 de proiecte strategice intre 0,5 si 5 milioane (de pus in practica in perioada 2008-2011).

Dificultati potentiale: necesitatea cresterii capacitatii unitatilor din sistemul de invatamant de a accesa si gestiona proiecte.

Solutii: Ministerul Educatiei si Cercetarii intentioneaza sa lanseze un program de pregatire a personalului din sistemul de invatamant pentru accesarea si gestiunea proiectelor finantate din fonduri structurale.

Sursa:euROpeanul

Vizualizări: 63