Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Peste 3.000 de tineri fermieri și aproape 1.000 de ferme mici vor primi finanțare pe apelurile de anul trecut pe submăsurile 6.1 și 6.3 din cadrul PNDR

AFIR a publicat, pe 30 martie 2017, Rapoartele de selecție aferente submăsurilor 6.1 și 6.3 din cadrul PNDR, prin care se acordă fonduri nerambursabile pentru instalarea tinerilor fermieri (sM 6.1) și pentru dezvoltarea fermelor mici (sM 6.3).

Comitetul de selecție constituit la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurală (format din experți ai AFIR și ai Autorității de Management pentru PNDR) a selectat pentru finanțare 3.121 de proiecte propuse de tinerii fermieri, dintr-un total de 4.545 de proiecte depuse în sesiunea din 2016, mai exact în perioada 28 aprilie – 31 octombrie 2016. Proiectele selectate au o valoare de 128 de milioane de euro.

De asemenea, ulterior soluționării contestațiilor depuse la rapoartele de selecție, au mai fost selectate pentru finanțare alte 270 de proiecte pentru instalarea tinerilor fermieri. Valoarea totală nerambursabilă a acestor proiecte este de aproximativ 11,2 milioane de euro.

De la demararea Programului și până în prezent, AFIR a semnat contracte de finanțare cu 2.977 de tinerii fermieri, beneficiari ai sM 6.1, în valoare totală de aproximativ 124 milioane de euro. Dintre tinerii fermieri care au primit sprijin prin PNDR, 930 sunt femei și 160 sunt persoane juridice.

Suprafața totală a exploatațiilor agricole sprijinite ca urmare semnării contractelor de finanțare cu tinerii fermieri este, până în acest moment, de circa 18.600 de hectare.

De asemenea, au fost selectate 992 de solicitări de finanțare a proiectelor pentru dezvoltarea fermelor mici prin intermediul sM 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, în valoarea totală nerambursabilă de aproximativ 15 milioane de euro. Solicitările au fost depuse la sediile Oficiilor județene ale AFIR în sesiunea anuală 2016 desfășurată în perioada 28 aprilie – 31 octombrie. În această sesiune au fost despuse 3.688 de solicitări de finanțare în valoare de aproximativ 55,3 milioane de euro. Până în acest moment, AFIR a contractat 821 de proiecte de investiții pentru dezvoltarea fermelor mici, în valoare totală nerambursabilă de 12,3 milioane de euro.

Suprafața totală a fermelor mici care au primit sprijin este de circa 2.700 de hectare. Dintre cei 821 de fermieri beneficiari ai sM 6.3, 195 sunt femei și 6 sunt constituiți ca persoane juridice.

Pentru a consulta rapoartele, click aici.

Informații suplimentare

Finanțarea nerambursabilă acordată prin PNDR – sM 6.1 este 100% nerambursabilă și se acordă pentru o perioadă de maxim 3 sau 5 ani (perioada de 5 ani se aplică doar pentru sectorul pomicol).

Valoarea sprijinului este, în funcție de dimensiunea exploatației, de 40.000 euro sau de 50.000 euro. Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se acordă sub formă de primă în două tranșe (75% din cuantumul sprijinului la încheierea Deciziei de Finanțare și 25% din cuantumul sprijinului se acordă cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri).

Instalarea tinerilor fermieri reprezintă activitatea de administrare cu drepturi depline în calitate de şefi/ manageri ai unei exploataţii agricole, pentru prima dată. Tânărul fermier reprezintă, conform Regulamentului (UE) nr. 1305/2013, o persoană cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii cererii de finanțare, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații. Transferul exploataţiei se realizează prin intermediul documentelor de proprietate şi/ sau arendă şi/ sau concesionare.

Exploataţia agricolă produce în principal produse agricole vegetale şi/ sau animale (materie primă) pentru consum uman şi hrana animalelor. Astfel, sunt eligibile în cadrul sM 6.1, investițiile în ferme zootehnice (de exemplu: bovine, ovine, caprine, suine, păsări, apicultură), precum și cele în sectorul vegetal. De exemplu, sunt foarte căutate investițiile în legumicultură, fie că sunt în spațiu deschis, în câmp, fie că vorbim despre sere și solarii de legume. Totodată, prin sM 6.1, se poate obține sprijin pentru producerea de material săditor sau chiar pentru pomicultură.

Finanțarea acordată prin PNDR – sM 6.3 este 100% nerambursabilă și se acordă pentru o perioadă de maximum 3/ 5 ani (perioada de 5 ani se aplică doar pentru sectorul pomicol) și este de 15.000 de euro. Sprijinul pentru dezvoltarea fermelor mici se acordă sub formă de primă în două tranșe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Deciziei de Finanțare, iar 25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri.

Sprijinul va fi utilizat pentru realizarea Planului de Afaceri şi activitatea economică desfăşurată de beneficiar. Cheltuielile propuse în Planul de Afaceri, inclusiv capitalul de lucru, achiziția de teren sau material biologic, efectuare de studii precum şi activităţile relevante pentru implementarea corectă a Planului de Afaceri aprobat, pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.

Tipurile de investiții eligibile pe sM 6.1 pot fi realizate și în cadrul sM 6.3, cu respectarea condițiilor de accesare specifice sprijinului pentru dezvoltarea fermelor mici.

Sursa: AFIR

 

Vizualizări: 648