Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Grindeanu: România este deplin pregătită pentru începerea negocierilor de aderare la OCDE

Premierul Sorin Grindeanu a participat ieri, la Paris, la ceremonia dedicată aderării României și Argentinei la Agenția pentru Energie Nucleară (NEA) a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), eveniment la care au mai luat parte secretarul general al OCDE, José Ángel Gurría, și directorul general al NEA, William D. Magwood.

Statutul de membru al Agenției pentru Energie Nucleară a OCDE este un pas important pentru sectorul energiei nucleare din România, pentru că asigură accesul la cele mai bune practici, statistici și cercetări, precum și o expertiză valoroasă pe care se vor putea fundamenta deciziile guvernului în acest domeniu. De asemenea, vom fi mai pregătiți pentru a răspunde provocărilor din domeniul energiei și schimbărilor climatice”, a afirmat prim-ministrul Sorin Grindeanu.

Totodată, premierul român a subliniat că acest lucru reprezintă un succes și pentru pregătirea procesului de aderare a României la OCDE.

Guvernul consideră că România este deplin pregătită pentru începerea negocierilor de aderare la OCDE, pe baza meritelor și rezultatelor economice. Suntem optimiști că o decizie în acest sens va fi luată cât mai curând”, a adăugat șeful Executivului.

În cadrul ceremoniei, secretarul general al OCDE, José Ángel Gurría, a afirmat: "România va contribui la lucrările NEA cu excelentele sale capacități tehnologice și de cercetare. Marcăm azi un nou început pentru Agenție, toți membrii vor beneficia de expertiza pe care o aduc România și Argentina în domeniul siguranței nucleare".

La ceremonie, din partea României au mai participat ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, Rodin Traicu, președintele CNCAN, Horia Grama, președintele ANDR, Radu Puchiu, coordonator național pentru relația cu OCDE, Luca Niculescu, Ambasadorul României în Republica Franceză.

România se alătură astfel celor 31 de state membre NEA, țări cu  cele mai avansate programe nucleare din lume.

Prin aderare, este recunoscut faptul că România dispune de infrastructură și de o industrie națională dezvoltate în domeniul energiei nucleare și că utilizează o tehnologie nucleară sigură, fiind deplin angajată în adoptarea celor  mai bune practici în domeniu.

Sursa: Guvernul României

Vizualizări: 184