Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Trebuie sa ajutam autoritatile locale sa asigure cofinantarea proiectelor europene, a declarat presedintele Traian Basescu

Participarea Presedintelui Traian Basescu la lucrarile Colegiului Prefectural al judetului Cluj

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a participat la lucrarile Colegiului Prefectural al judetului Cluj.

Presedintele Traian Basescu a aratat ca a folosit oportunitatea organizarii Consiliului Prefectural de la Cluj pentru a se adresa in special alesilor din mediul rural. Seful statului a explicat ca Romania are inca multe comune in care comunitatile nu au conditii minime de viata, adaugand ca intrarea in Uniunea Europeana reprezinta, in primul rand, o sansa pentru aceste comunitati care „pot sa-si schimbe viata”: „Cu totul altfel este o comuna in care este apa curenta, canalizare, in care primarii sau comunitatea de afaceri din comuna acceseaza credite si dezvolta o linie de valorificare a productiei agricole chiar acolo, in comuna, si vinde produs finit catre mediul urban”.

Seful statului a aratat ca obiectivul participarii la aceasta intrunire a fost acela de a lansa un semnal de alarma pentru alesii locali care „au responsabilitatea modificarii vietii cetatenilor din comunitatile lor”, adaugand ca, dupa 1 ianuarie 2007, nu se mai poate invoca lipsa resursei finaciare, cel putin pentru urmatorii 7 ani.

Presedintele Basescu a mentionat ca modernizarea comunelor este responsabilitatea exclusiva a alesilor locali, precizand ca obligativitatea cofinantarii nu poate constitui o problema, nici macar in cazul comunelor mici. Cofinantarea trebuie asigurata de Guvern, prin fondul de dezvoltare de exemplu sau de Consiliile Judetene, a aratat Presedintele. Seful statului a precizat ca „nu trebuie sa avem nicio comuna care sa fie in situatia de a avea un proiect de dezvoltare si care sa nu poata fi finantat pentru ca nu a existat cofinantare.”

Presedintele tarii a aratat ca in urmatorii sapte ani, perioada pe care se intinde bugetul UE, Romania urmeaza sa primeasca 32 de miliarde euro, obligatia de cofinantare fiind de doar 3,5-4 miliarde de euro. „Este o obligatie pe care in fata Comisiei Europene si-a asumat-o Guvernul Romaniei, nu comunele, nu altcineva. Sigur, vor fi orase cum este Bucurestiul sau Clujul unde este greu de imaginat ca va veni Guvernul sa asigure cofinantarea, dar daca nu ne asumam responsabilitatea pentru mediul rural, nu vom da nici o sansa acestuia”, a afirmat seful statului.

Presedintele a precizat ca statul trebuie sa-si asume responsabilitatea nu doar de a informa, ci de a sprijini pregatirea proiectelor de finantare in mediul rural: „Va trebui sa se gaseasca formula la nivelul fiecarui judet pentru ca primarii sa fie asistati, iar micii fermieri incurajati”.

Totodata, seful statului a atentionat asupra existentei unor resurse financiare uriase alocate pregatirii tinerilor, resurse ce trebuiesc canalizate in special catre mediul rural: „Daca in mediul urban aceasta sansa este valorificata de cea mai mare parte a tinerilor, in mediul rural, adesea, acest lucru nu se constituie intr-o prioritate”.

Cu aceasta ocazie, Presedintele a declarat ca evenimentele petrecute la inceputul anului in punctele de frontiere Giurgiu si Nadlac, respectiv impunerea unor taxe ce nu se percep in UE, „au fost ca o emblema care ne arata ca am intrat in Uniunea Europeana, dar inca nu avem spiritul europenilor”. „Acest lucru m-a alertat!", a afirmat Presedintele.

Presedintele Basescu a aratat ca desi, din pacate, agentiile nu sunt inca autorizate, nu trebuie asteptat pana cand acest lucru se va intampla, primariile trebuind sa se mobilizeze din timp. Din acest punct de vedere, seful statului a apreciat ca prefecturile au o responsabilitate majora. „In primii doi ani, primele 10 state membre au reusit sa absoarba doar 30% din sumele alocate. Eu am convingerea ca romanii nu vor accepta un procent atat de scazut de absorbtie a fondurilor comunitare. Cu certitudine, in mediul rural in mod deosebit, nevoia de a absorbi aceste fonduri pentru a imbunatati viata cetatenilor este mult mai mare decat in celelalte tari”, a adaugat seful statului.

In context, presedintele tarii a amintit ca Spania, care este o tara de mare succes, a avut primii doi ani mai dificili, abia de la anul trei-patru reusind sa isi creasca foarte mult capacitatea de absorbtie: „Dar, nu inseamna ca noi nu avem obligatia sa invatam. Acesta poate fi un avantaj al marelui dezavantaj ca am intrat cu trei ani mai tarziu decat primele 10 state. Avem obligatia sa invatam !”.

Presedintele a mai spus ca primarii au o responsabilitate uriasa fata de comunitatile locale si nu au mult de asteptat de la guvernul central, pentru ca insusi mescanismul se adreseaza comunitatilor locale. „Nu o sa vina niciodata guvernul sa faca proiecte intr-o comuna. Este responsabilitatea comunitatii si cu sprijinul prefecturilor aceste lucruri, cel putin in faza initiala, pot fi rezolvate si pot fi puse in stare de lucru eficient”, a declarat Presedintele, admitand ca ar fi fost util ca atentionarea, in acest sens, a autoritatilor locale sa fi fost realizata anul trecut. „Aceasta atentionare, cu certitudine, era mai eficienta daca era facuta anul trecut, in septembrie, in august, dar poate ca atunci ne fura mult prea mult obiectivul intrarii la 1 ianuarie 2007. La nivelul administratiei este o scuza prea palida, dar senzatia mea este ca inca nu intelegem ce ni se intampla. Adica nu intelegem cum sa valorificam sansa pe care o avem. Este o sansa, un moment in care putem sa ne schimbam viata”, a aratat, in incheiere, presedintele Romaniei.

Departamentul de Comunicare Publica
12 Ianuarie 2007

Vizualizări: 75