Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Parlamentul European raporteaza ca 84% din nereguli au fost constatate in 5 tari UE

Parlamentul a adoptat, marţi, 19 februarie, la Strasbourg, un raport cu tema "Protejarea intereselor financiare ale Comunităţilor – Lupta împotriva fraudei – Rapoarte anuale 2005-2006". Raportul salută faptul că toate înştiinţările privind protejarea intereselor financiare ale Comunităţilor şi în special cel pentru exerciţiul financiar 2006, au devenit mai analitice.

Parlamentul remarcă, totuşi, că statisticile se bazează pe diverse structuri naţionale foarte eterogene, cu sisteme administrative, juridice, de control şi de inspecţie diferite.

Cuantumul neregulilor notificate

Raportul atrage atenţia asupra faptului că, în ce priveşte acţiunile structurale, cuantumul afectat de nereguli a crescut cu 17%, de la 601 milioane EUR în 2005 la 703 milioane EUR în 2006 (Fonduri structurale 517 milioane EUR, Fondul de coeziune 186 milioane EUR); neregulile au vizat în special (75%) Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER) şi Fondul Social European (FSE); aproximativ 85% din suma afectată de nereguli (438,1 milioane EUR) din cadrul fondurilor structurale au vizat, în 2006, Germania, Spania, Italia, Portugalia şi Regatul Unit. Deseori, beneficiarii au facturat cheltuieli neeligibile. Aceste detalii au fost descoperite după verificarea documentelor.

Tot referitor la acţiunile structurale, raportul notează că 84% din nereguli au fost constatate în Italia (2006: 228,2 milioane EUR), Spania (2006: 85,7 milioane EUR), Marea Britanie (2006: 59,8 milioane EUR), Portugalia (2006: 37,2 milioane EUR) şi Germania (2006: 27,2 milioane).
Deputaţii solicită Comisiei Europene să precizeze ce alte acţiuni va întreprinde pentru a pune capăt importurilor frauduloase de televizoare, de ţigări şi, în general, de produse contrafăcute. Ei constată cu satisfacţie faptul că OLAF şi-a putut înfiinţa o antenă în China, şi încurajează Comisia să consolideze lupta împotriva contrafacerii. Deputaţii invită Executivul ca înainte de martie 2008 să prezinte comisiilor competente ale Parlamentului acţiunile întreprinse în baza rezoluţiei Parlamentului din 11 octombrie 2007 privind implicaţiile acordului dintre Comunitate, unele State Membre şi societatea Philip Morris, referitor la intensificarea luptei împotriva fraudei şi a contrabandei cu ţigări.

Crimă organizată

Deputaţii solicită Comisiei Europene să prezinte Comisiei pentru Control Bugetar o analiză detaliată a sistemului sau a sistemelor utilizate de structurile crimei organizate conduse sau nu de mafia pentru a submina interesele financiare ale Comunităţilor.

Parlamentul se arată extrem de preocupat de constatarea Preşedintelui Curţii de Conturi Europene: „Sistemele de control şi supraveghere din Statele Membre au fost în general ineficiente sau de o eficienţă medie, iar supravegherea funcţionării lor de către Comisie a fost doar de o eficienţă medie”.

Deputaţii solicită, prin urmare, ca Statele Membre să garanteze calitatea sistemelor lor de control şi de supraveghere, adoptând, la nivelul politic adecvat, o declaraţie naţională de gestiune referitoare la toate cheltuielile comunitare în gestiune partajată.

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 78