Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Rovana Plumb, despre POCU: Toate ghidurile vor fi lansate până la data de 30 iunie. Se constituie 4 grupuri de lucru care să identifice soluțiile de eficientizare a implementării

Conform unui comunicat oficial, în cadrul unei întâlniri de la finalul săptămânii trecute cu reprezentanții Coaliției ONG pentru Fonduri Structurale, Ministerul Fondurilor Europene „și-a asumat un scenariu predictibil de implementare” POCU, care presupune:

  • contractarea a 22 miliarde lei până la finalul anului 2018;
  • finalizarea procesului de contractare pe apelurile din domeniul educație până la data de 15 aprilie 2018;
  • extinderea protocolului cu ANAF cu privire la solicitarea certificatelor fiscale, inclusiv în teritoriu;
  • continuarea analizei motivelor care generează întârzieri în procesele de evaluare/contractare și propunerea de măsuri de intervenție concrete pe parcurs.

Potrivit MFE, s-a convenit, de asemenea, constituirea a 4 grupuri de lucru, astfel:

  • pentru elaborarea ghidurilor;
  • pentru etapa evaluării;
  • pentru etapa contractării;
  • pentru implementarea proiectelor.

Grupurile de lucru vor fi formate din reprezentanți ai Autorității de Management și reprezentanții beneficiarilor. Scopul acestora este, potrivit MFE, „identificarea celor mai potrivite soluții pentru a grăbi și eficientiza implementarea fondurilor europene”.

Pentru mine, un obiectiv de mandat este să îmbunătățesc comunicarea cu beneficiarii, să putem cunoaște mai bine, la nivelul ministerului, problemele pieței și să schimbăm lucrurile în bine, acolo unde putem. Astfel de întâlniri exprimă interesul nostru comun, MFE pe de o parte și beneficiarii, de cealaltă parte, ca fondurile europene să fie cheltuite integral, eficient și responsabil. Rezultatele la care ajungem împreună contribuie la dezvoltarea României”, a afirmat, în cadrul întâlnirii, doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

„POCU are nevoie de schimbări importante, iar acestea nu pot fi făcute în absența unei colaborări deschise, transparente și predictibile cu beneficiarii din mediul privat. Am avut o discuție constructivă axată pe transparență, comunicare cu beneficiarii, dificultăți în procesele de evaluare și contractare. Apreciem în mod pozitiv faptul că îngrijorările noastre majore legate de aceste subiecte au fost întâmpinate de angajamente punctuale ale echipei MFE și ne asumăm la rândul nostru să lucrăm împreună mult mai aplicat în viitoarele grupuri de lucru”, a adăugat, conform MFE, doamna Flavia Preda, coordonator al Coaliției ONG pentru Fonduri Structurale.

Ministrul Rovana Plumb a arătat că toate ghidurile POCU vor fi lansate până la data de 30 iunie și a cerut sprijinul partenerilor în acest sens. La momentul publicării acestei știri, nu există publicat un calendar actualizat al lansărilor în cadrul acestui program. Cel mai recent calendar a fost actualizat în ianuarie 2018 și deja există întârzieri față de datele anunțate la începutul anului de MFE.

Raluca Prelucă, 

www.fonduri-structurale.ro 

Vizualizări: 1419