Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Grupul de Lucru LEADR: Propuneri de soluții pentru implementarea eficientă a Strategiilor de Dezvoltare Locală și o dezvoltare echilibrată a spațiului rural în România

În cadrul planului de acțiuni al Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 au fost organizate primele 10 întâlniri ale Grupurilor de Lucru LEADER (GLL), cu participarea reprezentanților Grupurilor de Acțiune Locală autorizați pentru exercițiul financiar 2014 – 2020 și reprezentanți ai Unității de Sprijin a Rețelei, ai Autorității de Management pentru PNDR și ai Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Cu ocazia acestor întâlniri, Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală a facilitat dezbaterea unor subiecte cu referire la componenta LEADER din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, urmate de concluzii și propuneri de soluții pentru implementarea eficientă a Strategiilor de Dezvoltare Locală și o dezvoltare echilibrată a spațiului rural în România. În perioada imediat următoare se vor desfășura alte două întâlniri dedicate Grupului de Lucru LEADER din prima serie de 12 evenimente. Astfel, următoarea întâlnire va avea loc la Băile Tușnad între 18-19 aprilie 2018, iar săptămâna viitoare se va desfășura întâlnirea de la Drobeta - Turnu Severin în intervalul 24-25 aprilie 2018.

Tematica principală a acestor evenimente vizează infrastructura socială și aspecte referitoare la  ghidul de evaluare pentru Grupurile de Acțiune Locală. De asemenea, în cadrul acestor întâlniri vor fi prezentate exemple de bune practici. „Grupurile de Lucru LEADER organizate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală sunt un prilej excelent de a dezbate și a soluționa problemele curente de implementare a Strategiilor GAL. Am ales să desfășuram cat mai rapid toate întrunirile aferente primului contract de servicii pentru organizarea unor asemenea evenimente. Prin acest demers, Autoritatea de Management a PNDR a dorit să se asigure ca majoritatea celor 239 de GAL-uri din România poate avea acces aproape simultan la informații și că poate lămuri aspecte sensibile legate în special de măsurile care finanțează infrastructura de servicii sociale. Imediat după finalizarea ultimelor doua întâlniri voi solicita efectuarea demersurilor pentru activarea unei noi sesiuni de reuniuni de lucru care sa aibă ca tematică centrală proiectele de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală și lansarea viitoare a Măsurii 19.3 PNDR. Sper ca în acest fel să reușim sincronizarea intențiilor de dezvoltare a proiectelor comune între GAL-urile din România și cele din alte state ale Uniunii Europene”, a afirmat secretarul de stat Alexandru Potor, coordonatorul domeniului dezvoltare rurală din MADR. 

La aceste evenimente vor participa experți din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, Serviciul LEADER și investiții non-agricole, Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală. De asemenea, vor fi prezenți și experți ai Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale precum și reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene - Direcția Generală Programe Europene Capital Uman din cadrul Autorității de Management Programul Operațional Capital Uman. Astfel, se încheie prima serie de evenimente din primul contract subsecvent, urmând să fie semnat cel de-al doilea contract subsecvent cuprinzând alte 12 întâlniri ale Grupului de Lucru LEADER.

Sursa: MADR

Vizualizări: 184