Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNDR: Oportunități de finanțare în județul Dâmbovița

Centrul regional 3 Sud Muntenia al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a organizat o conferință cu tema „Oportunități de finanțare în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020)”. Evenimentul organizat la Centrul Internațional de Conferințe al Universității Valahia din Târgoviște s-a bucurat de participarea ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Petre Daea, vicepreședintelui Senatului României, domnul Adrian Țuțuianu, prefectului județului Dâmbovița, domnul Antonel Jîjîie, secretarului de stat din MADR, domnul Alexandru Valentin Țachianu și a directorului general al AFIR, domnul Adrian Chesnoiu.

„În primul rând, suntem aici noi pentru dumneavoastră și nu dumneavoastră pentru noi, instituțiile Ministerului Agriculturii care au legătură cu domeniul fondurilor europene se află în slujba tuturor și a fiecăruia în parte. Aceasta este abordarea pe care o recomand tuturor, așa se traduce, așa se implementează. Dacă sunt greutăți, ele trebuie spuse acum, dacă sunt soluții trebuie aplicate acum, astfel încât această întâlnire să fie una de lucru, cu răspunsuri clare, fără echivoc. Orice problemă care ține de județ, se va rezolva la județ, orice problemă care ține de Ministerul Agriculturii se va transmite, fără restricții, spre rezolvare, către Ministerul Agriculturii. Tema zilei și a viitorului, pe care o tratăm prioritar, este să absorbim integral fondurile de la Uniunea Europeană.” a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

De asemenea, la eveniment au luat parte, reprezentanți ai Parlamentului României și ai Ministerului Agriculturii, ai autorităților publice locale, ai instițuțiilor din județul Dâmbovița implicate în avizarea documentației specifice proiectelor finanțate cu fonduri europene (Direcția de Sănătate Publică, Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția Sanitar-Veterinară), precum și beneficiari ai investițiilor finanțate prin intermediul submăsurilor din cadrul PNDR 2020 din regiunea Munteniei. „Este foarte important pentru noi să continuăm pe modelul anului trecut, când am reușit să aducem România de pe poziția 26, pe locul 3 în Europa la absorbția fondurilor europene. Este foarte important să conlucrăm cu ceilalți colegi din instituțiile statului în interesul dumneavoastră și nu precupețim niciun efort pentru a găsi soluții ca din fondurile de 9,4 miliarde de euro alocate României pentru agricultură și dezvoltare rurală să nu pierdem niciun eurocent în 2023. Aceste întâlniri de lucru sunt foarte importante pentru mine, am preluat foarte multe informații și observații din teritoriu și am reușit să creez o punte de legătură, care nu exista, între reprezentanții statului și beneficiari.” a precizat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Subiectele abordate în cadrul conferinței au vizat oportunitățile de finanțare, pregătirea sesiunilor de depunere din acest an, precum și dezbateri privind dificultățile întâmpinate în anii anteriori de către beneficiarii publici și privați în derularea proiectelor finanțate prin PNDR 2020. Totodată, s-au adus în discuție și anumite spețe din domeniul achizițiilor publice. De la demararea PNDR 2020 și până în prezent, AFIR a primit solicitări de finanțare în valoare totală de 7,2 miliarde de euro și a încheiat contracte de finanțare însumând 3,6 miliarde de euro. Valoarea totală nerambursabilă a plăților efectuate beneficiarilor Programului este de 3,17 miliarde de euro, sumă aferentă proiectelor de investiții și plăților compensatorii. Plățile efectuate reprezintă un grad de absorbție de aproximativ 37% din alocarea disponibilă.

Sursa: AFIR

Vizualizări: 291