Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Agricultorii din zona montana pot beneficia de fonduri europene finantate prin PNDR

Guvernul a modificat miercuri, 27 februarie a.c., printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Legea muntelui astfel încât agricultorii din zona montană să poată beneficia de fonduri europene finanţate prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2007-2013

Sprijinul financiar pentru zonele montane defavorizate se acordă prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, din Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, conform măsurii 211 „Sprijin pentru Zona Montană Defavorizată”. Totodată, fermierii din zona montană pot beneficia de sprijin financiar şi prin măsura 214 „Plăţi de agro-mediu” din PNDR.
Alocarea financiară comunitară pentru cele două măsuri din PNDR, pentru anul 2008, este de circa 200 milioane euro şi este condiţionată de renunţarea la alte forme de sprijin pentru zona montană, finanţate sau nu de la bugetul de stat.
Prin Legea muntelui nr. 347/2004, conform dispoziţiilor art. 9, se puteau acorda diferenţiat de la bugetul de stat indemnizaţii compensatorii de handicapuri naturale producătorilor agricoli. Acest sprijin financiar nu a fost însă acordat din cauza costurilor ridicate pe care le implică. De asemenea, existenţa în actul normativ a unor prevederi prin care erau reglementate obligaţii ale fermierilor privind protejarea mediului, făceau ca acestea să nu poată constitui obiectul plăţilor din Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru agromediu, al cărui principiu de bază este asumarea voluntară a practicilor agricole prietenoase cu mediul.
Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 97