Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POR: Primele contracte urmeaza sa fie semnate în luna martie

Ministrul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintelor Laszlo Borbely s-a aflat în perioada 24-26 februarie 2008 într-o vizitã la Bruxelles, în cadrul cãreia a participat la Conferinta „Regions for Economic Change” si a avut întâlniri cu mai multi oficiali ai Comisiei Europene.

Ministrul Laszlo Borbely s-a întâlnit cu Luc van den Brande, presedintele Comitetului Regiunilor, cu care a discutat despre necesitatea parteneriatului între autoritãtile locale, regionale si nationale în aplicarea politicii de coeziune si despre prioritãtile României în utilizarea Fondului de coeziune.

De asemenea, ministrul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintelor a avut întâlniri de lucru cu Danuta Hübner, comisar european pentru politicã regionalã si cu reprezentanti ai directiilor tehnice din cadrul DG REGIO, în cadrul cãrora a fost trecut în revistã stadiul implementãrii REGIO-Programul Operational si a programelor operationale de cooperare teritorialã aflate în coordonarea MDLPL. Totodatã, discutiile au vizat necesitatea asigurãrii tuturor conditiilor pentru o evaluare favorabilã a conformitãtii sistemului de gestionare a REGIO–Programul Operational Regional cu cerintele regulilor comunitare, accentul fiind pus pe întãrirea capacitãtii administrative a autoritãtilor publice locale ca principale beneficiare ale programului si pe cresterea eficientei actiunilor de comunicare cu privire la fondurile structurale.

Comisarul european Danuta Hübner a apreciat stadiul implementãrii Programului Operational Regional pentru care se aflã deja în evaluare si selectie proiecte în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de euro si pentru care primele contracte urmeazã sã fie semnate în luna martie .

Ministrul Laszlo Borbely a avut s-a întâlnit si cu europarlamentarii romani. În cadrul reuniunii au fost prezentate ultimele evolutii ale programelor coordonate de MDLPL, finantate din fonduri europene si a avut loc un schimb de opinii cu privire la întãrirea colaborãrii cu Parlamentul European si cu reprezentantii sãi din România.

La întâlnirea de lucru cu domnul Gerardo Galeote, Presedintele Comisiei pentru Dezvoltare Regionalã a Parlamentului European a fost accentuatã necesitatea unui sprijin din partea Parlamentului European în procesul de flexibilizare a legislatiei europene în domeniul cooperãrii transfrontaliere.

Ministrul Laszlo Borbely a sustinut un discurs, urmat de un schimb de opinii în Plenul Comisiei de dezvoltare regionalã, în care a fost prezentat stadiul implementãrii programelor operationale, a programelor de reabilitare si a programelor de locuinte. Prezentarea a suscitat interesul europarlamentarilor, reprezentantii Italiei, Germaniei si Sloveniei solicitând detalii cu privire la programele prezentate de ministrul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintelor.
Sursa: MDLPL

Vizualizări: 94