Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Miercurea Ciuc: Grădinița Cimbora va fi reabilitată cu fonduri REGIO!

La începutul lunii iulie 2018 a fost semnat Contractul de finanțare nerambursabilă în valoare totală de circa 2,7 milioane lei, prin care se aloca fonduri europene nerambursabile Grădiniței „Cimbora” din municipiul Miercurea Ciuc. Prin Axa Prioritara 3 a Programului Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiții 3.1B, aceasta unitate de învățământ preșcolar va beneficia de resurse pentru îmbunătățirea eficienţei energetice. Condiții de învățământ mai bune pentru micuți, specifice nivelului Uniunii Europene, dar şi creșterea eficienței energetice a Grădiniței, alături de reducerea costurilor de întreținere a clădirii, sunt câteva rezultate de care vor beneficia 150 de copii, 26 cadre didactice şi întreaga comunitate locală. 

„Creșterea eficienței energetice este o prioritate la nivel european, ce susține dezvoltarea durabilă, competitivitatea, economia resurselor de energie şi reducerea emisiilor de gaze poluante. Județul Harghita şi municipiul Miercurea Ciuc sunt foarte interesate de aceasta oportunitate şi aici sunt cele mai multe proiecte de reabilitare şi de creștere a eficientei energetice în clădirile publice – grădinițe, scoli şi licee. Astfel, autoritățile publice locale asigură îmbunătățirea calității mediului şi duc la îmbunătățirea calității vieții. Prin proiectele care asigură reabilitarea termică a clădirilor din sistemul public de învățământ, edilii se asigură că toți copiii vor studia în clase mai bine încălzite, profesorii vor putea preda în condiții adecvate, iar părinții vor fi siguri că școala le asigura tuturor educație într-un mediu mai bun”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Proiectul cu titlul „Reabilitare Grădinița Cimbora” are o valoare totală de 2.686.133,44 lei, din care 2.145.580,19 lei (aproape 475 mii euro) sunt reprezentați de fondurile nerambursabile, alocate de UE şi Guvernul României, pentru realizarea activităților, diferența constând în cofinanțarea beneficiarului. Implementarea acestui proiect se va încheia până la începutul anului școlar 2019-2020. Investițiile duc la creșterea consumului anual de energie finală din surse regenerabile la clădirea grădiniței, de la 0% la mai mult de 45% din totalul energiei utilizate. Investițiile propuse vizează reducerea de aproape șase ori a consumului anual specific de energie primara din surse neregenerabile, de la mai mult de 683 kWh/m2/an, la 117 kWh/m2/an si diminuarea corespunzătoare a emisiei de CO2 a clădirii Grădiniței Cimbora din Municipiul Miercurea Ciuc, de la 118 kg/m2/an, la 20 kg/m2/an. Concret, în următoarele 13 luni se vor efectua lucrări de reabilitare termică a clădirii, lucrări de reabilitare a sistemului de încălzire şi a sistemului de furnizare a apei calde de consum, precum şi lucrări pentru instalarea sistemului de ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior. De asemenea, grădinița va mai beneficia de echipamente tehnologice eficiente din punct de vedere energetic, precum şi de instalarea un sistem modern de panouri fotovoltaice policristaline, montat pe acoperișul clădirii.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 222