Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

ADR Centru a publicat raportul privind implementarea proiectelor derulate prin POR 2014-2020

Reprezentanții administrației publice locale, reuniți recent în cadrul întâlnirii Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, au dezbătut stadiul proiectelor depuse spre finanțare la nivelul Regiunii Centru și nevoile de finanțare pentru anumite domenii de dezvoltare regională. În cadrul discuțiilor s-a pus accent pe analiza proiectelor depuse spre finanțare de primăriile și consiliile județene din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, dar și viitoarele lansări de fonduri sau noutăți transmise de către Autoritatea de Management a POR 2014-2020. 

Cea mai importantă temă dezbătută în cadrul întâlnirii de lucru a fost reprezentată de analiza stadiului implementării fondurilor Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru. Cu o contractare de peste 200% a fondurilor alocate pentru proiectele de reabilitare a infrastructurii rutiere și peste 120% a celor pentru restaurarea obiectivelor de patrimoniu cultural, cei prezenți au subliniat necesitatea suplimentării de fonduri pentru investiții în proiectele de creștere a eficienței energetice a clădirilor publice și a blocurilor din municipii.

Până la finalul lunii iulie 2018, la nivelul regiunii s-au depus la ADR Centru 1.163 de proiecte, care solicitau fonduri nerambursabile în valoare de 1.370,61 milioane euro. Dintre acestea, deja s-au semnat contracte de finanțare pentru 410 proiecte prin care s-a alocat suma de 434,87 milioane euro, fonduri nerambursabile, și alte 91 de proiecte ce solicită 67 milioane euro sunt în prezent în etapele de precontractare și de contractare. Un număr de 217 proiecte, ce solicită peste 269 milioane euro, se află în diverse etape de evaluare, proces realizat de echipa ADR Centru și evaluatori independenți.

Participanții la forul decizional regional au discutat și viitorul buget al Comisiei Europene pentru perioada 2021-2027, care are prognozată o creștere cu 10% față de bugetul alocat în actuala perioadă. De asemenea, au fost subliniate și noutățile priorităților de investiții urmărite de CE în finanțarea viitoarelor proiecte, respectiv susținerea unei Uniuni Europene mai apropiată de cetățenii săi, prin sprijinirea strategiilor de dezvoltare conduse la nivel local și a dezvoltării urbane durabile în UE, prin finanțare cu reguli mai simple și flexibile.

Alocarea viitoarelor fonduri către țări și regiuni se va baza încă, în mare măsură, pe PIB-ul pe cap de locuitor, dar se introduc și trei noi criterii: șomajul în rândul tinerilor, nivelul scăzut de educație, schimbările climatice, primirea și integrarea migraților. Un procent de 6% din bugetul Fondului European de Dezvoltare Regională este prevăzut a se investi în proiectele de dezvoltare urbană livrate prin intermediul parteneriatelor de dezvoltare locală. Comisia Europeană a prevăzut în același timp, și introducerea unui cadru de performanță a investițiilor realizate din fonduri europene, respectiv o evaluare a eficienței cheltuirii lor la cinci ani de la lansare și o recalibrare a acestora, dacă este cazul, pentru următorii doi ani.  La momentul actual, la nivel regional, suntem în faza de a finaliza procesul de contractare pentru proiectele depuse pe prioritățile de investiții 2.1 și 2.2 de reprezentanții mediului privat. În același timp, s-au redeschis apeluri naționale de depunere și finanțare a proiectelor de mobilitate urbană, pentru investiții în drumurile județene, de modernizare ambulatorii și Unități de Primire a Urgențelor, investiții în proiecte care au fost demarate la nivel local, dar sunt nefinalizate până la momentul depunerii cererii de finanțare”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Situația proiectelor depuse, situația proiectelor contractate, dar și lista nominală a contractelor semnate se găsesc pe site-ul regional al programului www.regio-adrcentru.ro, la Secțiunea „Informații pentru solicitanți și beneficiari”. 

Sursă: ADR Centru

Vizualizări: 183