Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Let’s Talk Impact de vorbă cu Ema, viitor călător DiscoverEU: „Ce mi se pare inedit la această inițiativă e faptul că ai atât de multă libertate!”

Inspirația zilei stă în povestea unei fete de 18 ani extrem de curajoase și pline de inițiativă: Ema Vrînceanu, explorator DiscoverEU. Ema îi încurajeză pe toți tinerii să călătorească și să iasă din zona lor de confort, pentru că Europa e la picioarele lor. Cum a ajuns să beneficieze de această oportunitatea, ce este DiscoverEU și ce reprezintă pentru Ema puteți afla din interviul pe care ni l-a acordat zilele trecute în timp ce își face bagajele de zor. Găsiți detalii despre inițiativa DiscoverEU aici.

***

Reporter: Bună, Ema! Spune-mi, te rog, cel puțin 18 cuvinte ;) despre tânăra de 18 ani care pleacă în câteva zile prin Europa. Cine ești și cum te definești?

Ema: Salut! Vezi tu, nu sunt tocmai o mare fană a conceptului acesta de a te autodefini, mai ales la această vârstă. Simt că mă schimb și cresc mereu, însă pot să îți spun câteva lucruri care îmi plac foarte mult. Iubesc să călătoresc și să cunosc persoane din alte țări, să învăț limbi străine — momentan am ajuns la cinci: română, engleză, franceză, germană și portugheză, cu toate că știu să îmi scriu numele în arabă și în hindi (e complet inutil, însă e destul de cool) —, să scriu și să citesc, mai ales fantasy și SF. Îmi place să învăț lucruri noi și să mă implic în proiecte de voluntariat, precum People to People sau GROW, însă îmi plac mult și matematica și business-ul. Pe viitor mi-ar plăcea să studiez International Business și să combin toate lucrurile astea pe care le-am spus mai sus. 

Reporter: Povestește-mi mai multe despre DiscoverEU și cum ai ajuns să aplici. În ce constă procedura de selecție și ce crezi că a făcut diferența pentru ca tu să fii printre cei aleși?

Ema: DiscoverEU este o inițiativă a Comisiei Europene de a le oferi tinerilor care tocmai au împlinit 18 ani ocazia de a călători gratuit prin Uniunea Europeană și de a-și lărgi orizonturile. Aceasta este prima ediție și s-au acordat numai 15000 de bilete, iar concurența a fost, precum s-au așteptat, pe măsură. 

Am aflat despre toate acestea acum un an, dacă îmi aduc aminte corect. Pe atunci era încă discutat la nivel european, nu era nimic sigur despre desfășurarea lui sau nu. Cred că am fost chiar printre primii care a aflat, pentru că pe atunci singurele postări erau numai pe site-urile oficiale ale Parlamentului European și ale celorlalte instituții europene. Știam încă pe atunci că vreau să mă înscriu și așteptam cu nerăbdare startul. 

Între 1-2 iunie în acest an am participat ca lider de echipă la European Youth Event la Parlamentul European de la Strasbourg, unde am fost la un workshop despre DiscoverEU. Înscrierile aveau să fie la două săptămâni după acest eveniment, iar acolo am avut ocazia să cunosc alți tineri interesați, precum și adulți care susțineau această inițiativă. 

Primii câștigători au fost anunțați la începutul lui iulie și, din păcate, nu fusesem selectată. Am fost destul de dezamăgită și am încetat să mai citesc e-mailurile de la ei. Totuși, acum o săptămână, la miezul nopții, vorbeam cu un prieten despre diverse universități și cerusem o broșură. Dintr-o greșeală, am deschis un mail de la DiscoverEU care spunea că am fost selectată pentru un pass Interrail. A fost pe muchie de cuțit, pentru că aveam, serios vorbind, 24 de ore pentru a accepta sau nu. Recunosc că am început să plâng de fericire și am acceptat fără ezitări, după ce m-am consultat cu mama mea, care mă sprijină în tot ceea ce fac. 

La criteriile de selecție cred că a contat experiența anterioară în călătorii. Toți participanții au completat un formular online cu datele lor personale, excursii în străinătate anterioare, precum și planuri orientative pentru experiența Interrail. Eu mai fusesem deja în Franța și Bulgaria în ultimul an, iar ei cred că au căutat să ofere șansa întâi celor care nu au mai fost plecați deloc. 

Reporter: Care este traseul pe care îl vei parcurge și cum l-ai ales? Când pleci și cât va dura?

Ema: Pe 30 august îmi încep traseul prin Europa cu Interrail. Voi fi plecată până pe 9 septembrie, pentru că începe școala, însă mă voi întoarce acasă cu avionul din acest motiv. Voi vizita Țările de Jos și Belgia, pentru că nu am mai fost niciodată acolo și sunt interesată de universitățile lor. Mai mult, am câțiva prieteni foarte dragi, pe care i-am cunoscut pe parcursul programului GROW, care locuiesc acolo, iar aceasta este o ocazie minunată de a-i vizita. 

Reporter: Cu ce crezi că te vei întoarce din călătorie? Care sunt așteptările tale?

Ema: Sunt convinsă că mă voi întoarce cu o mulțime de povești și știu deja că această experiență mă va schimba. Această vară a fost plină de transformări pentru mine și simt că pe zi ce trece ajung să mă cunosc mai bine și să îmi dau seama ce îmi doresc de la lumea asta largă. Am învățat să nu am așteptări și să las lucrurile să meargă în voia lor, în felul acesta nu ai cum să fii vreodată dezamăgit de rezultatul final. Sper, totuși, să cunosc oameni interesanți în aceste două săptămâni cât voi fi plecată și să învăț câte ceva de la fiecare. 

Cred că voi învăța să las temerile deoparte (lucrez de ceva timp la asta deja). Nu îmi e neapărat frică să mă rătăcesc într-o gară, ci să mă întorc acasă și să simt că sunt închisă ca într-o colivie. Urmează un an obositor, cu pregătirea pentru bacalaureat, iar în ultima vreme m-am maturizat destul de tare, iar pentru mine a sta într-o sală de clasă șapte ore pe zi, de multe ori fără a te ajuta să te dezvolți pe plan personal, mi se pare greu. Probabil am nevoie de altfel de provocări acum, iar pentru asta aștept cu nerăbdare facultatea. 

Reporter: Ce i-ar spune Ema, în momentul în care urcă în tren, unui tânăr de 18 ani, un pic speriat de explorare, care așteaptă un semn să urce și el?

Ema: „Just do it” e un motto foarte bun pentru asta. O asemenea experiență te ajută să crești ca om, pentru că te confrunți cu împrejurări complet noi. Recunosc că eu sunt puțin „travel addicted” și nu ratez des plecări de genul acesta, dacă știu că pot învăța ceva din ele. Ce mi se pare inedit la DiscoverEU e faptul că ai atât de multă libertate. Europa este la picioarele tale, trebuie doar să spui da (sau yes, oui, ja, sim etc. ... nu strică să știi măcar încă o limbă străină la drum). 

Bon voyage, Ema!

 

 

***

Interviul face parte din seria de materiale realizate în cadrul Let’s Talk Impact, proiect dezvoltat de Reprezentanța Comisiei Europene în România împreună cu Structural Consulting Group – www.fonduri-structurale.ro.

Conținutul prezentului material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Nici Comisia Europeană, nici persoanele care acționează în numele acesteia nu pot fi considerate răspunzătoare de modul în care sunt utilizate informațiile conținute în prezentul material.

Doar vorbele cu impact fac o conversație memorabilă! Haideți și voi să vorbim despre fonduri, finanțări, impact și valori europene. Ne găsiți pe facebook la www.facebook.com/LetsTalkImpact.

 

Vizualizări: 257