Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Investiții din fonduri europene pentru eficiența energetică a Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia

Peste 6,4 milioane de lei vor fi investite în lucrări de eficiență energetică ale Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia. Ieri, 23.08.2018, a fost semnat contractul de finanțare al proiectului de reabilitare termică și creștere a eficienței energetice a clădirii Liceului Sportiv. Proiectul cu titlul ”Creșterea eficienței energetice a clădirilor de învățământ din municipiul Alba Iulia – Liceul cu Program Sportiv” va fi finanțat din bugetul Regiunii Centru alocat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, prin Prioritatea de Investiții 3.1.B, ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice.

Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia a fost construit în 1980 și are o suprafață totală de 4.400 mp, cu o înălțime de peste 14 m și un teren de 6.000 mp. Este o clădire cu o stare tehnică degradată, ineficientă energetic și economic, ce înregistrează cele mai mari pierderi de energie prin pereții exteriori, ferestre si planșeul de peste ultimul nivel, pierderi care generează costuri ridicate cu încălzirea pe timp de iarnă. Prin contractul de finanțare semnat azi, din bugetul total de 6.400.732,78 lei, suma de 6.272.718,12 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată de către beneficiar (aproximativ: 1.388.629,71 Euro), iar 128.014,66 lei reprezintă cofinanțarea asigurată de Primăria Municipiului Alba Iulia pentru realizarea proiectului. Prin implementarea acestui proiect, estimat a se finaliza în 31.07.2020, Primăria Municipiului urmărește scăderea nivelului gazelor cu efect de seră de la 214,50 la 92,82 și a consumului de energie primară de la 1.290.712,36 la 640.498,89.

Prin bugetul alocat proiectului se vor realiza lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum. Vor fi executate lucrări de izolare termică a fațadei și se vor înlocui cazanele din centrala termică proprie, în scopul creșterii randamentului și al reducerii emisiilor echivalent CO2. Proiectul mai prevede modernizarea instalația de distribuție a agentului termic și montarea de robinete cu cap termostatic la radiatoare. Tot din bugetul proiectului, se va instala un sistem fotovoltaic off-grid compus din 140 de panouri fotovoltaice de 250W, precum și instalarea unui sistem alternativ de producere a energiei termice prin montarea suplimentară de pompe de căldura aer-apă. Instalația de iluminat a clădiri se va moderniza instalarea unor corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, dar și cu senzori de mișcare acolo unde se impun. De asemenea, se vor repara elementele de construcție ale fațadei care prezintă potențial pericol de desprindere și se vor moderniza instalațiile și echipamentele montate aparent pe fațadele clădirii, precum si trotuarele de protecție.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 153