Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri europene în valoare de peste 2,3 milioane lei vor asigura crearea unui parc în cel mai mic oraș al județului Mureș

La sediul ADR Centru din Alba Iulia, domnul Attila Zoltan Csibi, primarul orașului Sângeorgiu de Pădure și domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Transformarea unui teren degradat în parc în Orașul Sângeorgiu de Pădure, județul Mureș”, a cărui valoare totală este de aproape 2,5 milioane lei, pentru modernizarea a peste 16.500 mp și crearea unei zone publice de agrement și recreere în cel mai mic oraș din județul Mureș. Până la finalul lunii iulie 2020, vor fi realizate lucrări pentru dotarea zonei într-o manieră modernă, accesibilă localnicilor și turiștilor care sunt atrași de construcția neobarocă deosebită a Castelul Rhédey, amplasat pe locul unei foste mănăstiri medievale.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritara 5 – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, respectiv Prioritatea de investiții 5.2, care urmărește revitalizarea orașelor, regenerarea și decontaminarea terenurilor industriale dezafectate, inclusiv zonele de reconversie urbană.

Prin derularea acestei investiții, parcul va fi accesibil tuturor persoanelor, indiferent de mobilitatea acestora. Noua locație, amenajată peisagistic, va putea fi folosită de bicicliști, copii cu role, părinți cu cărucioare pentru copii și inclusiv de persoanele cu dizabilități locomotorii. Acest parc va fi adecvat, în același timp, pentru activitățile instructiv-educative derulate în cadrul instituțiilor de învățământ existente în oraș. Cadrele didactice vor putea organiza diferite activități în aer liber, specifice studiului direct al biodiversității, precum și activități extra-curriculare pe teme de ecologie și protecția mediului.

Valoarea totală a proiectului este de 2.487.728,79 lei, din care aproape peste 2,3 milioane lei sunt fonduri nerambursabile solicitate din FEDR și bugetul de stat (98,00% din valoarea eligibilă a proiectului, adică aproape 520 mii euro), diferența fiind reprezentantă de contribuția beneficiarului, Primăria orașului Sângeorgiu de Pădure, la cheltuielile eligibile și la cele neeligibile. Proiectul se va derula pe o perioadă de circa 21 luni, până în data de 31 iulie 2020. Parcurile, cu infrastructura de agrement și turism reabilitată se adresează tuturor categoriilor sociale și de vârstă, prezentând facilitați specifice și dotări pentru recreere, sport și joacă. Edilii estimează că numărul de vizite în localitate va crește după implementarea acestui proiect.

„La nivelul Regiunii Centru semnăm tot mai multe proiecte pe aceasta prioritate de investiții, respectiv până acum având asigurate sume atrase în valoare de peste 17 milioane lei, adică circa 40% din suma alocată la nivel regional. Mai sunt încă patru proiecte în faza precontractuală și considerăm că vom atrage toate fondurile destinate acțiunilor prin care se îmbunătățește mediul urban. Vorbind despre orașul Sângeorgiu de Pădure, vorbim despre o localitate cu potențial, situată pe o importantă cale rutieră din Regiune, dar care are nevoie de mai multe resurse pentru a se dezvolta. Se caută soluții pentru corelarea investițiilor publice cu cele private, astfel că rata șomajului s-a redus în întregul areal de pe Valea Târnavelor.  Chiar dacă este un oraș mic, aici au fost finanțate lucrările de reabilitare a unor străzi, fapt care dovedește capacitatea administrației publice de a derula proiecte pe fonduri europene, prin POR 2007-2013. Acum, prin intermediul Priorității de Investiții 5.2 a Programului Operațional Regional 2014-2020 se alocă fonduri nerambursabile pentru reamenajarea și revitalizarea spațiilor publice abandonate și neutilizate, astfel încât acestea să devină spații de agrement cu funcțiuni multiple toate acestea, contribuind la îmbunătățirea mediului urban și a creșterii calității vieții locuitorilor”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Sursă: ADR Centru

 

Vizualizări: 267