Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul Bazinul Mării Negre - 24 de proiecte aprobate

Pe 31 octombrie, este sărbătorită Ziua internaţională a Mării Negre, iar cu acest prilej, viceprim-ministrul Paul Stănescu a susținut un comunicat de presă în care a amintit atât de Planul Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră, cât și implicarea Instrumentului European de Vecinătate (ENI).

„Aniversăm azi, ca în fiecare an pe 31 octombrie, Ziua internaţională a Mării Negre/@International Black Sea Action Day, care marchează semnarea, pe 31 octombrie 1996, la Istanbul, a Planului Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră. Este rezultatul mai multor ani de studii, cercetări şi consultări, care au confirmat că mediul Mării Negre este puternic afectat de reziduurile aduse de râurile din 17 ţări, de pescuitul excesiv şi de deversările necontrolate de produse petroliere, care au produs dezechilibre ecologice.

România, care a găzduit la Bucureşti, pe 21 aprilie 1992, semnarea Convenţiei privind protecţia Mării Negre împotriva poluării (cel mai complet set de strategii şi măsuri pentru salvarea şi reabilitarea Mării Negre), se numără între cele şase ţări riverane care au agreat acest Plan de Acțiune, împreună cu Bulgaria, Georgia, Rusia, Turcia şi Ucraina. În virtutea acestui plan, ţările costiere colaborează pentru reducerea impactului poluării asupra ecosistemului marin, inclusiv prin intermediul Programului Operaţional Comun Bazinul Mării Negre, activ în România începând din 2007, anul aderării la UE, și aflat acum în a doua perioadă de programare, 2014-2020.

Programul este finanţat prin Instrumentul European de Vecinătate (ENI) și are un buget de 49.038.597 euro din fonduri ENI, la care se adaugă 10% co-finanţare națională. În România, unde zona eligibilă este Regiunea de dezvoltare Sud-Est (jud. Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea), programul a finanțat până în prezent 12 proiecte cu o valoare totală eligibilă de peste 9 milioane de euro, ale căror activități se concentrează pe promovarea în comun a afacerilor şi antreprenoriatului în turism şi cultură, creşterea oportunităţilor comerciale transfrontaliere, modernizarea sectorului agricol şi a celor conexe, monitorizarea în comun a mediului, conştientizarea privind impactul deşeurilor maritime şi riverane.

În actuala perioadă de programare, am avut două apeluri de propuneri de proiecte: primul (în perioada 31 ianuarie 2017-31 mai 2017), în urma căruia au fost aprobate 24 de proiecte, iar al doilea (în perioada 1 octombrie 2018 - 31 ianuarie 2019) este încă deschis, iar toți cei interesați pot depune proiecte. ”, a declarat viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.

Sursa: Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice

Vizualizări: 152