Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Károly Borbély: 50% din fondurile structurale pentru domeniul IT&C se adreseaza administratiilor locale

Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Károly Borbély, a deschis vineri, 14 martie a.c., la Oradea, sesiunea de informare privind fondurile structurale din domeniul IT&C. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai întreprinderilor mici şi mijlocii din judeţul Bihor.
Ministrul i-a informat pe cei prezenţi despre faptul că la începutul săptămânii a fost lansat Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, unde MCTI gestionează Axa 3 – IT&C pentru sectorul public şi privat. Valoarea totală a fondurilor pentru domeniul IT&C, asigurate de Uniunea Europeană pentru următorii 6 ani este de 383 de milioane de Euro. Anul acesta, MCTI va lansa 8 din cele 10 operaţiuni din Axa prioritară 3, pentru care sunt disponibili 130 de milioane Euro.
MCTI a făcut toate demersurile necesare şi este pregătit să lanseze, la sfârşitul lunii martie, prima cerere de propuneri de proiecte pentru Domeniul major de intervenţie 1 – Sprijinirea accesului la Internet Broadband şi la serviciile conexe.
„Pentru o absorbţie cât mai mare a fondurilor structurale, este nevoie atât de implicarea sectorului privat, cât şi a celui public. Autorităţile trebuie să înţeleagă importanţa existenţei acestor fonduri şi oportunitatea unică pe care o au în a-şi rezolva multe din problemele comunităţilor, cu susţinerea Uniunii Europene. Aproape 50% din fondurile structurale destinate sectorului IT&C merg către autorităţile publice, iar cealaltă jumătate se adresează IMM-urilor şi ONG-urilor. Ne dorim evident o rată de absorbţie cât mai mare a acestor fonduri, şi pentru a ne îndeplini obiectivul, vom organiza numeroase sesiuni de informare directă, la care voi participa, precum şi campanii media la nivel naţional”, a precizat Károly Borbély, Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.
Cu ocazia vizitei în Bihor, Károly Borbély a avut şi o şedinţă de lucru cu reprezentanţii celor 11 comunităţi beneficiare ale proiectului Economia Bazată pe Cunoaştere din judeţ. Este vorba de nouă comune şi două oraşe sub 30.000 de locuitori (Simian, Lăzăreni, Cherechiu, Şinteu, Holod, Chislaz, Diosig, Budureasa, Spinuş, Marghita şi Săcueni), unde MCTI a instalat Reţele Electronice ale Comunităţilor Locale. Investiţia din judeţul Bihor se ridică la peste 1 milion de dolari, constând în asigurarea şi instalarea infrastructurii IT&C de ultimă generaţie, conexiune la Internet Broadband, trainingul a doi angajaţi ai reţelei per comunitate şi formarea constantă a acestora în domeniul IT&C.
Fiecare comunitate din judeţul Bihor a primit la primărie: un server, două calculatoare, o imprimantă, un scanner; la biblioteca publică: un calculator; la şcoala coordonatoare din satul-centru: un server, zece calculatoare, o cameră web, un videoproiector, o imprimantă; în Punctul de Acces Public la Informaţie: un server, şase calculatoare, un scanner, o cameră web, o imprimantă şi o cameră foto digitală.
Începând cu luna decembrie, toate cele 255 de Reţele Electronice ale Comunităţilor Locale realizate în cadrul proiectului Economia Bazată pe Cunoaştere sunt deschise publicului larg, oferind servicii de bază şi cu valoare adăugată pentru dezvoltare durabilă. Prin proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere - iniţiativă a MCTI, instituţia care coordonează proiectul din anul 2005 – se instalează în aproximativ 20% din mediul rural şi mic urban Reţele Electronice ale Comunităţilor Locale. De proiect beneficiază peste 1.800.000 de cetăţeni din comune, sate şi oraşe sub 30.000 de locuitori.
În cadrul vizitei în judeţul Bihor, ministrul Károly Borbély a făcut de asemenea referiri la alte iniţiative şi investiţii coordonate de MCTI în judeţul Bihor. Printre acestea se numără finalizarea lucrărilor de amenajare a noului sediu al Oficiului Poştal Beiuş şi al Oficiului Poştal Rural Mecanizat Beiuş, în luna aprilie, precum şi începerea, în scurt timp, a lucrărilor de reparaţii şi modernizare a sediului Oficiului Poştal Rural Mecanizat Oradea. În judeţul Bihor, peste 850 de lucrători poştali deservesc aproximativ 230.000 de adrese poştale. Din cele 280 de subunităţi poştale, 255 funcţionează în zona rurală.
Sursa: MCTI

Vizualizări: 76