Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fondurile REGIO vor asigura eficientizarea energetică la Școala Generală din Teiuș

Un nou proiect REGIO va duce la îmbunătățirea condițiilor de studiu și la reducerea consumurilor de energie primară la Liceul Teoretic din orașul Teius, respectiv la cele două corpuri de clădire ale Școlii generale cu clasele I-VIII de pe str. Decebal, nr. 49.

Marți, la sediul ADR Centru din Alba Iulia a fost semnat contractul de finanțare, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, pentru cererea de finanțare „Reabilitare termica Liceul Teoretic Teius – clasele I-VIII”, a cărei valoare totală este de circa 6,8 milioane lei, suma nerambursabilă obținută fiind de circa 6,3 milioane lei. Investițiile vor fi susținute prin Prioritatea de Investiții 3.1.B ce vizează îmbunătățirea eficientei energetice în clădirile publice, cu fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020 și sunt complementare cu cele care vor fi derulate la clădirile unde se desfășoară cursurile claselor IX-XII, pentru care a fost semnat un contract de finanțare asemănător, în urma cu șase luni.

Cererea de finanțare pentru proiectul „Reabilitare termica Liceul Teoretic Teius – clasele I-VIII” are ca obiectiv creșterea eficientei energetice a celor două clădiri ale Școlii generale din oraș, prin efectuarea de lucrări de reabilitare termică și modernizare rețele utilități. Prin acest proiect se prevede realizarea lucrărilor de reabilitare și izolare termică a fațadei, respectiv a pereților exteriori, a soclului, atât pentru partea vitrată, dar și pentru cea opacă, precum și de izolare termică a planșeului peste ultimul nivel încălzit. Proiectul prevede și reabilitarea completă a sistemului de încălzire, cu înlocuirea tuturor elementelor și fitingurilor cu altele moderne, dar și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei. Concret, în urma acestor investiții și lucrări, vor scădea de peste trei ori, atât nivelul anual specific al gazelor cu efect de seră (în echivalent tone de CO2), cât și consumul anual de energie primara, în timp ce mai mult de 10% din energia folosită va fi produsă din surse regenerabile, prin instalarea unor surse alternative fotovoltaice.

Durata de derulare a investițiilor se va întinde până la finalul lunii aprilie 2022.

Bugetul întregului proiect este de 6.783.294,11 lei, din care aproape 6,3 milioane lei (1,4 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru

Vizualizări: 198