Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

România va primi peste 170 milioane de euro pentru studenți și IMM-uri!

Fondul European de Investiții (FEI) a semnat patru acorduri de finanțare în România, prin care țara va beneficia de peste 170 milioane de euro în condiții avantajoase:

  1. Primul acord de garantare Erasmus+ în valoare de 4,5 milioane de euro va ajuta 450 de studenți să își efectueze studiile de masterat în străinătate;

Planul de Investiții pentru Europa: Trei acorduri de garantare în cadrul Facilității de Garantare COSME în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii:

  1. 25 milioane de euro cu CEC Bank S.A.
  2. 80 milioane de euro cu Deutsche Leasing Romania IFN S.A.
  3. 63 milioane de euro cu Libra Internet Bank

FEI și instituția financiară nebancară FINS au semnat primul acord de garantare Erasmus+ din România, care va permite FINS să ofere un nou produs de creditare pentru studenții care doresc să continue studiile la master în străinătate. Datorită aceastei garanții, aproximativ 450 de studenți vor beneficia de credite în condiții favorabile pentru a studia în altă țară din UE, ca și în Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia și Turcia. Acordul de 4,5 milioane de euro a fost semnat în cadrul facilității de garantare Erasmus+, care este finanțată de Uniunea Europeană și administrată de Fondul European de Investiții.

De asemenea, FEI a semnat acorduri COSME cu CEC Bank S.A., Deutsche Leasing Romania IFN S.A. și Libra Internet Bank S.A. Acordurile vor permite acestor instituții să ofere noi credite în valoare de aproximativ 168 milioane de euro pentru IMM-uri românești. Acordurile sunt susținute de Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS), principala componentă a Planului de Investiții pentru Europa și vor facilita accesul la credite și finanțări de leasing pentru aproape 3.000 IMM-uri. Sprijinul COSME permite partenerilor FEI să extindă oferta față de politica uzuală de creditare – de exemplu, aceștia pot oferi credite cu cerințe semnificativ reduse de garanții suplimentare pentru IMM-uri cu grad crescut de risc.

Comentând asupra acordurilor, Directorul General Adjunct al FEI, Domnul Roger Havenith, a declarat: „Pentru prima dată în România, FEI va sprijini accesul la finanțare pentru 450 de studenți care vor putea obține credite pentru costul studiilor, sporind astfel posibilitățile de instruire pentru o gama mai largă de studenți. De asemenea, prin noile noastre acorduri COSME, vor îmbunătăți condițiile de finanțare pentru 3.000 IMM-uri. Astfel, se va îmbunătăți competitivitatea unui segment important al economiei românești, care constituie motorul creșterii economice, creării de locuri de muncă și inovării.”

Alexandru Ghiță, Președintele FINS a spus: „Garanția oferită de FEI face posibilă pentru prima oară existența unui credit pentru studii care răspunde cu adevărat nevoilor reale ale studenților români: acoperind atât taxe de școlarizare cât și cheltuieli de masă & casă, recunoscând lipsa de experiență de muncă în cazul multor studenți și folosind drept criteriu principal de evaluare profilul și potențialul academic și profesional al acestora. Soluția financiară construită de FINS cu sprijinul FEI susține cu adevărat vocația studiilor superioare de a oferi un mecanism de mobilitate socială, oferind șanse egale studenților din toate categoriile sociale, indiferent de situația lor financiară.”

Despre FEI

Fondul European de Investiții face parte din Grupul Băncii Europene de Investiții.  Principala misiune a FEI este să sprijine întreprinderile mici și mijlocii din Europa prin facilitarea accesului acestora la finanțare.

Despre Planul de Investiții pentru Europa

Planul de Investiții pentru Europa, așa-numitul Plan Juncker, este una din prioritățile Comisiei Europene. Acesta se axează pe dezvoltarea investițiilor în scopul sporirii locurilor de muncă, creșterea prin utilizarea inteligentă a resurselor financiare noi și existente, înlăturarea obstacolelor din calea investițiilor, oferirea de vizibilitate și asistență tehnică pentru proiectele de investiții.

Despre COSME

COSME este programul UE pentru competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii care se desfășoară între 2014 și 2020 cu un buget total de 2,3 miliarde EUR. Peste 60% din program va fi alocat sprijinirii accesului la finanțare pentru IMM-urile europene prin două instrumente financiare.

Despre credite pentru programe Master „Erasmus +”

Programul Erasmus+, din care face parte Facilitatea de Garantare a Creditelor pentru Studii de Master „Erasmus+”, este cel mai mare creator de mobilitate în rândul studenților din UE, prin care aproximativ 300.000 studenți și angajați se instruiesc, lucrează sau efectuează stagii în alte țări europene în fiecare an.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 1994