Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

4 milioane de euro din fonduri europene pentru viața culturală din Odorheiul Secuiesc

La începutul acestei săptămânii, Odorheiul Secuiesc a obținut finanțare pentru un proiect dedicat vieții culturale a cetățenilor, din funduri europene. Acesta este al cincilea contract de finanțare semnat în acest an și al nouălea pe POR 2014-2020 pentru acest oraș. Pentru acest proiect se vor aloca 4,5 milioane de euro pentru realizare unui centru cultural în incinta bastionului Cetății Székely Támadt, precum și pentru reabilitarea infrastructurii stradale aferente străzii Lacului. Fondurile nerambursabile necesare pentru realizarea proiectului sunt alocate din bugetul regional al POR 2014-2020, Prioritatea de investiții 13, Obiectivul Specific 13.1- Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România.

Proiectul cu titlul „Dezvoltarea integrata a Cetății Székely Támadt din Municipiul Odorheiu Secuiesc prin: Ob.1 Realizarea centrului cultural recreativ; Ob. 2 Reabilitarea infrastructurii stradale aferente” are o valoare totală de 21,46 milioane lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 20.99 milioane lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului (aproximativ 4.50 milioane euro). Din bugetul proiectului sunt prevăzute o suită de lucrări care se vor realiza cel târziu până în decembrie 2022. Amplasamentul proiectului situat în județul Harghita, în municipiul Odorheiu Secuiesc, unde se regăsesc ruinele cetății Szekely Tamadt, clasată ca și monument istoric de interes național. Prin proiect se propune realizarea unui centru cultural recreativ în interiorul bastionului estic și în incinta cetății. Investiția prevede executarea de lucrări de consolidare și reabilitare în zonele afectate, precum și lucrări de restaurare a elementelor de piatra, lucrări de amenajări exterioare sub supravegherea arheologilor. În incinta cetății și în zonele exterioare, până la cota inițială de călcare – unde este posibil, vor fi executate de consolidare, restaurare și reîntregirea volumului ruinelor bastionul estic inclusiv șarpanta, poziționarea unei structuri metalice în interiorul bastionul estic, cu planșee din metal care delimitează clădirea pe 5 nivele. Tot din bugetul proiectului se va introduce un lift pe structură metalică în planul zidului în zona de acces, fără deteriorarea zidului istoric, lăsând liberă zona din mijloc pentru activități culturale, instalații electrice interioare/exterioare, instalații de încălzire și instalații sanitare, respectiv înlocuire instalații de canalizare în incinta cetății. Lucrările de intervenții propuse vor fi efectuate la toate zidurile fortificației cu cele patru bastioane. Proiectul urmărește de asemenea reamenajarea incintei cetății cu spațiile adiacente în zona extra-muros și demolarea clădirilor anexe C2, C3, C4. În spațiile interioare, pe 5 nivele, vor fi amenajate: spații expoziționale, birou, sala pentru proiecții filme culturale, spațiu pentru prezentare evenimente culturale.

Reabilitarea infrastructurii stradale aferente Cetății se referă la strada Lacului, care se află în imediata vecinătate a Cetății, inițial parte integrantă a monumentului, fiind șanțul de apărare umplut cu apă din râul Târnava. Strada are lungime de 101,51 m, cu structura nerigidă cu partea carosabilă pietruită, într-o stare avansată de degradare. Aleea va fi reabilitată ca alee pietonală, care asigură accesibilitate la monumentul istoric. Structura de rezistență va fi realizată cu pavaj de piatră naturală, va fi realizat iluminatul stradal și arhitectural potrivit ambientului.

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru

Vizualizări: 210