Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul INTERREG Europe: Viitorul cooperării interregionale a fost dezbătut la Forumul „Europe, let’s cooperate!"

În perioada 9-11 aprilie 2019, a avut loc, la Bruxelles, cea de-a 5-a ediţie a Forumului cooperării interregionale europene, „Europe, let’s cooperate!", organizat de programul Interreg Europe. Evenimentul a reunit reprezentanți ai statelor partenere în program, ai Comitetului Regiunilor, ai Comisiei Europene, ai Autorității de Management a programului (Regiunea Nord-Pas de Calais, Franța), ai Autorității Naționale (Ministerul român al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice - MDRAP) și ai organizațiilor care derulează proiecte finanțate prin Interreg Europe.

Ziua de 9 aprilie a fost dedicată unui seminar privind activitățile și managementul financiar al proiectelor, pentru partenerii lideri de proiect care vor primi finanțare prin cel de-al patrulea apel de propuneri: http://tinyurl.com/y4nx5azl .

În sesiunea plenară din 10 aprilie, participanții au dezbătut rolul programului Interreg Europe în atingerea obiectivelor politicii de coeziune: importanța colaborării interregionale, rolul acesteia în dezvoltarea continuă a regiunilor și impactul pe termen lung al programului. 

Au fost abordate și subiecte referitoare la viitorul programelor de cooperare teritorială în următorul exercițiu financiar, deciziile care vor trebui luate privind continuarea sau abandonarea unor programe, în contextul presiunii tot mai mari asupra bugetului UE, sau necesitatea ca programele operaționale mari să-și asume un rol mai activ în promovarea cooperării interregionale și a schimbului de experiență.

În calitate de reprezentant al Președinției române a Consiliului UE și de Autoritate Națională pentru programul Interreg Europe, MDRAP a afirmat sprijinul României pentru continuarea programelor de cooperare interregională în perioada 2021-2027.

Sesiunea a continuat cu prezentarea rezultatelor proiectelor finanțate, facilitând interacțiunea între parteneri în domeniul cooperării interregionale - un bun prilej pentru a promova Platforma de învățare de politici (Policy Learning Platform) - instrument de capitalizare a rezultatelor, creat prin programul Interreg Europe. 

În cadrul atelierelor tematice pentru cele patru priorități ale Programului și sesiunilor de networking, participanții i-au putut aborda direct pe experții programului și ai Platformei de învăţare de politici și au schimbat idei despre modalitățile de influențare a politicilor publice în domeniul dezvoltării regionale.

O expoziție de proiecte realizate în cadrul celor 4 arii tematice cofinanțate prin program (cercetare și inovare, competitivitatea IMM, economie cu emisii scăzute de carbon și mediul înconjurător) a fost vizitată de cei prezenți la eveniment; informații despre proiecte sunt disponibile și online, în site-ul programului.

* * *

Programul INTERREG Europe urmărește îmbunătățirea punerii în aplicare a politicilor și programelor de dezvoltare regională, în principal a celor care urmăresc investițiile pentru creștere economică și a locurilor de muncă și, după caz, a celor de cooperare teritorială europeană, prin promovarea schimbului de experiență și a învățării de noi politici de către actorii de interes regional.

Pentru perioada 2014-2020, programul are un buget de 359 de milioane de euro, din care:

322,4 milioane de euro pentru proiecte de cooperare interregională implementate de partenerii din Uniunea Europeană (partenerii din Norvegia și Elveția vor fi cofinanțați din fonduri naționale de țările respective);
15,3 milioane de euro pentru platforme de învățare de politici publice;
21,3 milioane de euro pentru asistența tehnică a programului (configurare, implementare, monitorizare etc.).

Programul este activ în 30 de țări: cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Elveția și Norvegia. Autoritatea de Management a programului este Franța (prin Regiunea Nord-Pas de Calais), iar Secretariatul Comun are sediul în Lille. Autoritatea Națională, din partea României, este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția Programe de Cooperare Teritorială Europeană.

Sursa: Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice

Vizualizări: 132