Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Săptămâna Europeană a Tineretului 2019 sub conceptul „Democrația și eu"

Săptămâna Europeană a Tineretului (European Youth Week) are loc la fiecare doi ani. Ea sărbătorește și promovează activități destinate tinerilor prin evenimente organizate în toate țările participante la programul Erasmus +.

Începând cu 29 aprilie până în 5 mai, întreaga Europă are loc a noua ediție a Săptămânii Europene a Tineretului. Tema din acest an este "Democrația și cu mine". Pe lângă activitățile care se desfășoară săptămânal în toate țările participante, evenimentele emblematice de la Bruxelles din 29 și 30 aprilie reunesc sute de tineri.

În vederea viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European din 23-26 mai, dezbaterile din cadrul Săptămânii europene a tineretului din acest an se vor concentra pe modul în care tinerii pot fi activi în comunitățile lor și pot influența deciziile democratice.

La 30 aprilie, Comisarul pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics, găzduiește un dialog cu tinerii, precum și o dezbatere emblematică în Parlamentul European de la Bruxelles, reunind peste 800 de tineri care vor discuta despre participarea democratică precum și impactul Corpului Solidarității Europene asupra tinerilor, ONG-urilor și comunităților locale.

Înaintea Săptămânii Europene a Tineretului, comisarul Navracsics a spus: „Aplaud această generație de tineri europeni care sunt activi, angajați și gata să-i sprijine pe alții. Aproape 125.000 de tineri au înregistrat acum Corpul Solidarității Europene, indicând în mod clar voința tinerilor de a se angaja în societate. Ultimul nostru sondaj Eurobarometru privind tineretul arată că trei din patru tineri declară că au activat într-o formă de activitate civică, fie că este vorba de vot, de a se alătura unei mișcări, de a semna o petiție online sau de a participa la voluntariat. Sunt mândru și îi încurajez pe tineri să-și mobilizeze colegii să voteze în viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, astfel încât să aibă un glas în modelarea viitorului lor".

Rezultatele unui sondaj Eurobarometru publicat luni arată că, pentru mai mult de două treimi dintre tineri (67%), prioritatea numărul unu pentru acțiunea UE în următorii zece ani ar trebui să fie protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice. A doua și a treia prioritate pe care au identificat-o sunt îmbunătățirea educației și formării, inclusiv a liberei circulații a elevilor, a ucenicilor sau a elevilor (56%) și combaterea sărăciei, a inegalităților economice și sociale (56%). În plus, 72% dintre tinerii intervievați spun că, din momentul în care li sa permis să participe la alegeri până astăzi, au votat la alegeri locale, naționale sau europene. Studiul a vizat aproximativ 11.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 30 de ani în martie 2019. Participanții vor avea ocazia să discute aceste și alte subiecte la evenimentele din cadrul Săptămânii Europene a Tineretului.

Sursa: Comisia Europeană 

Vizualizări: 233