Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Dezbatere privind crearea unei structuri de parteneriat pentru elaborarea documentelor de programare pentru viitorul exercițiu financiar

Secretarul de stat în MFE Mihaela Toader a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai mediului privat pentru prezentarea stadiului negocierilor informale cu Comisia Europeană și crearea unei structuri de parteneriat pentru elaborarea documentelor de programare pentru următoarea perioadă de programare (2021-2027). Dna. Toader a arătat că acesta va avea la bază actualul cadru de coordonare și parteneriat, la care s-au adăugat și alți parteneri relevanți, în funcție de principalele domenii acoperite de viitoarele obiective de finanțare din fonduri europene (din Politica de Coeziune).

Pentru stabilirea nevoilor de finanțare în cadrul fiecărui obiectiv politic au fost stabilite grupuri de lucru formate din reprezentanți ai autorităților de management, ministerelor / instituțiilor centrale relevante, parteneri sociali etc.

Primele reuniuni ale acestor grupuri de lucru se vor desfășura în cea de-a doua parte a acestei luni. Au fost subliniate caracterul tehnic al acestor reuniuni, dar și nevoia implicării tuturor partenerilor, astfel încât România să poată avea documente de programare complete, clare și ușor de implementat în următoarea perioadă financiară.

România, țară care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene până la finalul acestei luni, se numără printre primele State Membre care au început negocierile tehnice cu Comisia Europeană asupra noii perioade de programare. Această inițiativă va putea asigura premisele folosirii mai inteligente și eficiente a banilor europeni de care vom beneficia după anul 2021.

Totodată a fost reamintit faptul că propunerea Comisiei Europene prevede ca România să poată beneficia în perioada 2021 – 2027 de aprox. 30,6 miliarde euro (fără cofinanțare) astfel:

  • 17,323 miliarde de euro, prin FEDR;
  • 8,385 miliarde de euro, prin FSE Plus;
  • 4,499 miliarde de euro, prin FC;
  • 392 milioane de euro prin Programul Cooperare Teritorială Europeană.

În actualul exercițiu financiar (2014-2020), țara noastră beneficiază de 22,4 miliarde euro prin Politica de Coeziune.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 262