Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Planurile Consiliului European de Cercetare pentru 2020: Vor fi alocate 2.2 miliarde de euro pentru domeniul științific!

Consiliul European pentru Cercetare(CEC), creat de Uniunea Europeană în 2007, selectează și finanțează cei mai buni cercetători creativi de orice naționalitate și vârstă, pentru a desfășura proiecte în Europa. Acesta oferă patru scheme de bază: Granturile de inițiere(Starting grants), de consolidare(Consolidator grants), granturi avansate (Advanced grants) și granturi destinate sinergiei(Synergy grants).

CEC a anunțat ieri, 02 iulie 2019, faptul că în 2020 vor fi puse la dispoziție 2,2 miliarde de euro pentru a susține circa 1.100 de cercetători de vârf. Ca și în anii precedenți, cea mai mare parte a finanțării (61%) este alocată cercetătorilor și savanților ce se află într-o fază timpurie sau sunt la mijlocul carierei. Finanțarea va sprijini, de asemenea, locuri de muncă pentru un număr estimat de 8.000 de cercetători postdoctorali, doctoranzi și alte cadre didactice angajate în echipe finanțate de CEC.

Programul de lucru pentru anul următor, adoptat ieri de Comisia Europeană, prevede, pe lângă ajustările recent reintroduse în Synergy Grant, alinierea plafoanelor sumelor pe care beneficiarii le pot solicita pentru a acoperi costurile extraordinare pentru granturile Starting, Consolidator și Advanced, ce depășesc plafoanele normale de granturi. În anii precedenți, pentru granturile de tip Advanced, beneficiarii puteau solicita fonduri suplimentare de până la 1 milion de euro, iar pentru granturile Starting și Consolidator, puteau fi solicitați până la 500.000 euro și, respectiv, 750.000 euro.

Acum, în urma adoptării noului program de lucru, plafonul este de 1 milion de euro pentru toate cele trei granturi, în timp ce pentru Synergy Grant rămân alocate 4 milioane de euro. Această decizie urmărește să reflecte mai bine costurile reale ale cercetării în disciplinele științifice, mai ales atunci când este vorba despre costurile privind experimentele majore și lucrul pe teren.

Conform calendarului publicat de CEC, apelurile pentru cele 4 granturi vor fi deschise astfel:

  • Starting - 17 iulie 2019;
  • Consolidator - 24 octombrie 2019;
  • Advanced - 14 mai 2020;
  • Synergy - 18 iulie 2019.

Descarcă Programul de lucru

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Consiliul European de Cercetare

Vizualizări: 268