Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Peste două milioane de euro fonduri Regio pentru extinderea și modernizarea Ambulatoriului Spitalului din Blaj

Ambulatoriul Spitalului Municipal din Blaj – dispensarul policlinic – va fi complet transformat, în decurs de doi ani, printr-un nou proiect european accesat de Primăria Municipiului. Prin proiectul „Extindere și dotare ambulatoriu spital Blaj”, în valoare totală de peste 10 milioane de lei, se va extinde clădirea spitalului, iar cabinetele medicale vor fi mutate în aripa extinsă a clădirii, dorindu-se îmbunătățirea și creșterea calității activității medicale pentru mai mult de 50.000 cetățeni din zonă.

Municipiul Blaj beneficiază de posibilitatea de a-și extinde și moderniza infrastructura de sănătate, inclusiv prin achiziționarea de dotări, cu fonduri din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 8, Obiectivul specific 8.1 care prevede creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar. Cerea de finanțare depusă și gestionată de administrația publică locală se bazează pe prevederile incluse în ghidul de finanțare pentru această axă prioritară a programului REGIO, respectiv de a se realiza investiții pentru ”infrastructura sanitară și socială care contribuie la dezvoltarea la nivel regional și local, în sensul reducerii inegalităților în ceea ce privește starea de sănătate și în favoarea incluziunii sociale prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități”. În acest moment, Spitalul își desfășoară activitatea medicală, cu și fără spitalizare în clădirile de pe strada Andrei Mureșanu, la nr. 16. Cabinetele medicale din structura ambulatoriului sunt organizate în cadrul celor două imobile: Policlinica și Spitalul propriu-zis.

Prin intermediul proiectului „Extindere și dotare Ambulatoriu Spital Municipal Blaj” sunt prevăzute activități de extindere, reabilitare și dotare la nivelul întregului ansamblu construit. Extinderea se va realiza pe orizontală, cu o clădire nouă, similară celei existente și alipită clădirii spitalului. Ulterior construcției se vor transfera secțiile de ambulatoriu în spațiile nou-create și vor fi dotate cu aparatură medicală și mobilier medical necesar pentru funcțiunile specifice de ambulatoriu. La fiecare nivel – subsol, parter și la etajele 1, 2 și 3 – va exista o circulație orizontală, pentru a se lega clădirea veche a spitalului de cea nouă a ambulatoriului integrat, așa cum prevăd legislația și normativele în vigoare. Concret, pe lângă lucrările de construcții și instalații pentru extinderea pe orizontală a clădirii, vor fi achiziționate utilaje și echipamente tehnologice, noi echipamente medicale pentru dotarea specifică a cabinetelor medicale, iar la exterior vor fi reabilitate aleile pietonale, care vor fi și iluminate, ca și căile de acces către ambulatoriu, precum și cele de la ambulatoriu către spital. Vor mai fi realizare spații verzi în incintă și se va amenaja o parcare pentru ambulanțe sau autosanitare destinate consultațiilor la domiciliu.

Data limită de finalizare a proiectului este 30 iunie 2021, valoarea totală cererii de finanțare fiind de 10.700.750 lei, din care suma nerambursabilă, în cuantum de 98% din cheltuielile eligibile, reprezintă peste 2,25 milioane euro (10.486.735 lei).

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru

Vizualizări: 97